Ratlarda kadmiyumun oluşturduğu karaciğer hasarına karşı diosminin etkisi
The effect of diosmin against liver damage caused by cadmium in rats
- Tez No: 624685
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ERASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kadmiyum, diosmin, oksidatif stres, karaciğer hasarı, rat, Cadmium, diosmin, oxidative stress, liver damage, rat
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
RATLARDA KADMİYUMUN OLUŞTURDUĞU KARACİĞER HASARINA KARŞI DİOSMİNİN ETKİSİ Mehmet Selim AĞIR Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Aralık 2017 Danışman: Prof. Dr. Gökhan ERASLAN ÖZET Bu çalışma kapsamında ratlarda kadmiyumun oluşturduğu karaciğer hasarına karşı diosminin etkisi değerlendirildi. Toplam 40 adet Wistar Albino ırkı 2-3 aylık erkek rat kullanıldı. Ratlar 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubu yalnızca diosminin taşıt maddesi olan dimetilsülfoksit aldı. Otuz gün boyunca; diosmin grubu (Grup 2) 100 mg/kg.ca dozunda diosmin, kadmiyum grubu (Grup 3) 200 ppm dozunda kadmiyum, diosmin ve kadmiyum grubu (Grup 4) 200 ppm dozunda kadmiyumla beraber 100 mg/kg.ca dozunda diosmin aldı. Kadmiyum içme suyunda ve diosmin ağızdan sondayla uygulandı. Çalışma sonunda, bütün hayvanlardan kan ve karaciğer örnekleri alındı. Serumda bazı biyokimyasal parametreler (AST, ALT, ALP ve LDH) analiz edildi. Karaciğerde histopatolojik bulgular değerlendirildi; kan ve karaciğer malondialdehit, nitrik oksit ve glutasyon düzeyleri ile süperoksit dismutaz, katalaz ve glutasyon peroksidaz aktiviteleri ölçüldü. Bütün gruplarda yer alan hayvanların canlı ağırlık ve karaciğer ağırlıkları belirlendi. Yalnızca diosmin uygulanan grubun değerleri kontrol grubu değerlerine yakın çıktı. Yalnızca kadmiyum verilen grubun kan ve karaciğer malondialdehit ile nitrik oksit düzeylerinde kontrol grubuna göre artış gözlendi. Kontrolle karşılaştırıldığında yine aynı grupta süperoksit dismutaz, katalaz ve glutasyon peroksidaz aktiviteleri ile glutasyon düzeyinde düşüş gözlendi. Kadmiyum uygulanan grubun karaciğer histopatolojisinde olumsuz değişiklikler saptandı. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında kadmiyum alan grubun biyokimyasal parametrelerinde de değişimler vardı. Canlı ağırlık ve karaciğer ağırlığı kadmiyum uygulanan grupta düştü. Kadmiyumla birlikte diosmin uygulanan grupta, değerlendirilen bütün bu parametrelerde pozitif değişiklikler gözlendi. Sonuç olarak, belirtilen süre ve dozda uygulanan kadmiyum karaciğer hasarına sebep oldu. Diosmin uygulaması karaciğer hasarının geriletilmesinde olumlu etkiye sahipti.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF DIOSMIN AGAINST LIVER DAMAGE CAUSED BY CADMIUM IN RATS Mehmet Selim AĞIR Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Pharmacology and Toxicology Master of Science Thesis, December 2017 Thesis Advisor: Prof. Dr. Gökhan ERASLAN ABSTRACT The scope of this study was evaluated the effect of diosmin on liver damage induced by cadmium in rats. Totally 40, Wistar Albino, 2-3 months old ma le rats were used in this study. The rats were assigned to 4 groups. Control group (Group 1) received only dimethylsulfoxide which was the vehicle the diosmin. Diosmin group (Group 2) received 100 mg/kg.bw diosmin, cadmium group (Group 3) received 200 ppm cadmium, cadmium and diosmin group (Group 4) received 200 ppm cadmium and 100 mg/kg diosmin for 30 days. The cadmium was applied with drinking water and diosmin was given by gavage. At the end of the study, blood and liver samples were taken from the all animals. Some biochemical parameters (AST, ALT, ALP and LDH) were analyzed in the serum. Histopathological findings were evaluated in the liver; malondialdehyde, nitric oxide and glutathione levels and superoxide dismutase, catalase and glutathione peroxidase activities were done in the erythrocytes/plasma and liver tissue. The body weights and liver weights of the animals in the whole group were measured. The values of diosmin alone treated group are similar to the values of the control group. An elevation of malondialdehyde and nitric oxide level was observed in plasma and liver of cadmium treated group according to control. A reduction of superoxide dismutase, catalase and glutathione peroxidase activities and glutathione levels were observed in the cadmium applied group compared with control. There were negative changes in liver tissue of cadmium treated group. There were also changes in AST, ALT, ALP and LDH activities of cadmium received group when compared to the control group. Body weight and liver weight also decreased in cadmium applied group. Positive changes were observed in all these parameters evaluated in the group with cadmium and diosmin. As a result, the cadmium applications for the indicated time and dose cause liver damage. The application of diosmin had a positive effect on the regression of liver damage.