Reklam filmlerinde hipergerçeklik aracı olarak popüler sanat imgeleri kullanımı
The use of popular art images as a tool of hyperreality in commercial films
  1. Tez No: 624760
  2. Yazar: KAMİLE ELMASOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Reklamcılık, Hipergerçeklik, Popüler Sanat, Consumption, Advertising, Hyperreality, Popular Art
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 319
Özet
Bu tez çalışmasının konusunu, bir kitle iletişim aracı olarak reklam filmlerinde hipergerçeklik ve bir hipergerçeklik aracı olarak popüler sanat arasındaki ilişkinin irdelenmesi oluşturmaktadır. Tezde bir kitle iletişim aracı olarak reklam filmlerinde hipergerçeklik üretimi, reklam filmlerinde bir hipergerçeklik aracı olarak popüler sanat imgeleri kullanımı ele alınmıştır. Tezin temel amacı, reklam filmlerinde hipergerçeklik ve popüler sanat arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır. Tez ile reklam filmlerinde hipergerçeklik üretiminin açıklanması ve bir hipergerçeklik aracı olarak popüler sanat imgelerinin kullanımının incelenmesi hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda, Baudrillard'ın hipergerçeklik kuramı doğrultusunda hareket edilecek olup, bir medya aracı olarak reklam filmlerinde hipergerçeklik üretimi ve hipergerçeklik üretiminde popüler sanatın rolü üzerinde durulmuştur. Bu kapsamda çalışmada içerik analizi ve göstergebilimsel analiz yöntemlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, reklam filmlerinde popüler sanat imgelerinin hipergerçeklik aracı olarak kullanımının markalar için pozitif yönde bir yansımasının bulunduğu ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is to examine the relationship between hyperreality in commercial films as a mass media and popular art as a hyperreality tool. Both the production of hyperreality in commercial films as a mass communication tool and the use of pop-art images as a hyperreality tool in commercial films are discussed in the thesis. The main aim of the thesis is to reveal the relationship between hyperreality and popular art in commercials. The thesis aims to explain the production of hyperreality in commercials and to examine the use of pop-art images as a hyperreality tool. In line with this aim, in accordance with Baudrillard's hyperreality theory, the role of pop-art in hyperreality production and hyperreality production in commercial films as a media tool is emphasized. In this context, content analysis and semiotic analysis methods were used in the study. When the findings were evaluated, it was revealed that the use of pop-art images as a hyperreality tool in advertising films had a positive reflection for the brands.