İbn Âşûr'un Kur'an kıssalarına bakışı (Hz. Yusuf örneği)
Ibn Âshûr's view on stories (The example of Sûrah Yûsuf)
  1. Tez No: 624871
  2. Yazar: OSMAN KOCAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Âşûr, et-Tahrîr ve't-Tenvîr, Kıssa, Hz. Yusuf
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tezde, Muhammed İbn Tâhir İbn Âşûr'un bizzat kaleme aldığı tefsiri et-Tahrîr ve't-Tenvîr'inde kıssalara bakışı ve bu bakış açısının Yusuf Sûresi üzerindeki yansımasının incelenmesi hedeflenmektedir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, et-Tahrîr ve't-Tenvîr'in müellifi; müellifin hocaları, öğrencileri, eserleri ve yaşadığı dönemin panaroması hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise kıssalarla alakalı temel kavramlar, müellifin kıssalara genel olarak bakışı, kıssaların gaye ve hedefleri, kıssaların tekrarı meselesi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Hz. Yusuf kıssası incelenmiş, İbn Âşûr'un bu sure özelinde takip ettiği yöntem tespit edilmeye çalışılmış, verilen örneklerle ulaşılan sonuçlar sunulmuştur. Bu çalışma neticesinde müellif ve eserinin tefsir alanına katkısını ortaya koymak hedeflenmiş; et-Tahrîr ve't-Tenvîr'in kıssalar yönünden nasıl bir çalışma olduğu, verilen örneklerden hareketle ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to analyze the view of Muhammed Ibn Tâhir Ibn Âshûr in his exegesis al-tahrîr wa al-tanwîr regarding the qur'anic stories. The thesis consists of three main chapters. In the first chapter, information are given about the author of al-tahrîr wa al-tanwîr along with information about his teachers, students, works and the period he lived in. In the second chapter, main concepts related to the stories, the general view of the author to the stories, the aims and objectives of the stories, the issue of repetition of the stories are discussed. In the third chapter, the story of Yûsuf was examined and the method followed by Ibn Âshûr in this period was determined and else results reached through the examples given were presented. As a result of this study, it is aimed to reveal the contribution of the author and his work to the field of exegesis. Al-tahrîr wa al-tanwîr has been analyzed related to stories with the help of given examples. KEY WORDS: Ibn Âshûr, al-tahrîr wa al-tanwîr, Story, Yûsuf (PbuH)