Demografik özelliklerin stres ve performans üzerindeki etkisi: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde bir uygulama
The effect of demographic features on stress and performance: an application at Sivas Cumhuriyet University
- Tez No: 625271
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TAĞRAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, Örgütsel stres, Performans, Stress, Organizational Stress, Performance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Stres, bireyi rahatsız eden bir durum karşısında, organizmanın verdiği psikolojik ve fiziksel tepki olarak tanımlanmaktadır. Stres kavramı gündelik yaşamın her noktasında kendini hissettirmektedir. Günümüzde küreselleşmenin de etkisiyle teknolojik, sosyal ve ekonomik alanda yaşanan değişimlerle birlikte artan rekabet ortamı bireyleri iş hayatında daha çok çalışmaya ve yüksek performans göstermeye zorlamaktadır. Bireylerde artan iş yükü ve diğer etkenler stresin oluşumunda etkin rol oynamaktadır. Bu nedenle araştırma, demografik özelliklere göre kamu sektöründe faaliyet gösteren idari personelin stres kaynaklarının iş performansına etkisini ölçmek amacıyla geliştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi merkez yerleşkesinde idari kadro da görev yapan 1370 personel oluşturmaktadır. Araştırmada Cronbach's Alfa Katsayısı, frekans ve yüzde dağılımı, T-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Korelâsyon Analiz ve Regresyon Analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada demografik özelliklere göre stres değerleme düzeyleri incelendiğinde bireylerin eğitim düzeyi, unvanı, çalışma süresi ve kurumda çalışma süresi bilgilerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Yaş, cinsiyet, medeni durum bilgilerinde ise anlamlı farklılıklar bulunamamıştır. Demografik özelliklere göre performans algısı düzeyleri incelendiğinde unvan, çalışma süresi ve kurumda çalışma süresi bilgilerinde anlamlı farklılık bulunmuştur. Ancak; yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu bilgilerinde anlamlı farklılık bulunamamıştır. Stres değerleme ve performans algı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılan pearson korelasyon kat sayısı analizi sonucuna göre bireylerin genel stres değerleme düzeyi ile genel performans algı düzeyleri arasında pozitif yönlü yüksek bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Stress is defined as the psychological and physical response of the organism to an uncomfortable situation. The concept of stress makes itself felt at every point of daily life. Nowadays, with the effect of globalization, technological, social and economic changes, there is an increasing competitive environment. This increasing competitive environment compel individuals to work harder and dhow high performance in business life. Increased workload and other factors play an active role in stress formation. For this reason, the research was carried out to examine the effect of stress sources on the performance of employees. The participants of the research consist of 1370 personnel in the administrative staff of the central campus of Sivas Cumhuriyet University. Cronbach's Alfa Coefficient, T-test, One-way ANOVA, Correlation Analysis and Regression Analysis were used in this study. When the stress assessment levels were examined according to the demographic characteristics, significant differences were found in the education level, title, working time and working time in the institution. No significant differences were found in age, sex and marital status. In the examination of the performance perception levels based on the demographic characteristics, significant differences were found in the title, working time and working time in the institution. However; there was no significant difference in age, sex, marital status, and education level. According to the results of the Pearson correlation coefficient analysis conducted to investigate the relationship between stress valuation and performance perception levels, it was found that there was a positive correlation between general stress assessment level and general performance perception levels of individuals.