Sıcak su ayak banyosunun sezaryen sonrası gaz çıkışı ve ağrıya etkisi
Effect of hot water foot bath on gas release and pain after cesarean
- Tez No: 625538
- Danışmanlar: PROF. DR. YURDAGÜL YAĞMUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen, Ağrı, Gaz Çıkışı, Hemşirelik, Sıcak Su Ayak Banyosu, Cesarean, Pain, Gas Release, Nursing, Hot Water Foot Bath
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu araştırma; sıcak su ayak banyosunun sezaryen sonrası kadınlarda gaz çıkışı ve ağrıya etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metod: Deneysel tipteki araştırma özel bir hastanede sezaryen ameliyatı olan kadınlarla Kasım 2018 – Mart 2020 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmanın evrenini; sezaryen doğum yapan kadınlar oluşturdu. Örnekleme 35 deney grubu, 35 kontrol grubu olmak üzere toplam 70 kadın alındı. Deney grubuna ameliyattan 3 saat sonra 30 dakika sıcak su ayak banyosu uygulandı. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Sayısal Ağrı Ölçeği, Sezaryen Ameliyatı Sonrası Deney ve Kontrol Grubu Hasta Takip Formu ile toplandı. Veriler sayı, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, tekrarlı ANOVA, bağımsız gruplar t testi ve Kikare testi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Deney ve kontrol grubundaki kadınların girişim öncesi ve girişim sonrası 1., 2. ve 3. ölçümlerde ağrı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0,05), ancak deney grubundaki kadınların gaz çıkarma sürelerinin daha kısa olduğu saptandı. Sonuç: Sezaryen ameliyatı geçiren kadınlarda sıcak su ayak banyosu uygulamasının ağrı düzeyini önemli derecede azalttığı ancak gaz çıkış süresini etkilemediği bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to determine the effect of hot water foot bath on gas release and pain in women after cesarean section. Material and Method: This experimental type of research was conducted with women who had cesarean surgery between November 2018 and March 2020 in a private hospital. The population of the study included the women who had a cesarean delivery. A total of 70 women, including 35 experimental groups and 35 control groups, were sampled. Hot water foot bath was applied to the experimental group for 30 minutes 3 hours after the operation. Data were collected with Introductory Information Form, Numerical Pain Scale, Experiment and Control Group Patient Follow-up Form after cesarean operation. Data were evaluated using number, percentage, arithmetic mean, standard deviation, repeated ANOVA, independent groups t test and chi-square test. Results: A statistically significant difference was found between the pain levels of women in the experimental and control groups in the 1st, 2nd and 3rd measurements before and after the intervention (p 0.05), but the gas release times of women in the experimental group were found to be shorter. Conclusion: It was found that the application of hot water foot bath in women who had cesarean surgery significantly reduced the level of pain but did not affect the gas release time.