Atmosferik soğuk plazma ve mezenkimal kök hücre ile modifiye edilen titanyum yüzeylerde osteojenik hücreaktivitelerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the osteogenic cell activities on titanium surface modified with the atmospheric cold plasma and mesenchymal stem cells
- Tez No: 625640
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ULU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Atmosferik soğuk plazma, mezenkimal kök hücre, osteojenik aktivite, titanyum disk, yüzey modifikasyonu, Atmospheric cold plasma, mesenchymal stem cells, osteogenic activity, surface modification, titanium disc
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Dental implantoloji son yıllarda materyal ve teknik açıdan gelişim gösteren diş hekimliğinin en dinamik alanlarından biridir. Günümüz diş hekimliğinde uygulama alanı gün geçtikçe artmaktadır. Dental implant kullanımının artmasına paralel olarak teknolojik gelişmelerin de bunu takip etmesiyle implantların makro ve mikro yapısı uygulama alanındaki kısa ve uzun dönem başarısını artıracak şekilde geliştirilmiştir. Osseointegrasyon“implanttan kemiğe devamlı bir kuvvet iletimi olacak şekilde kemikle implant arasında kemik haricinde bir doku olmaksızın kurulan bağlantı”olarak tanımlanmaktadır. Operasyon sonrasında yerleştirilen bir implantın protetik açıdan fonksiyonel olması için ideal şartlarda üst çenede 6 ay alt çenede 3 ay osseointegrasyon sürecinin tamamlanması beklenir. Biyolojik fiksasyon olarak tanımlanan bu durum implantların ve onlardan destek alan protetik restorasyonların uzun dönem başarısı için ön koşul olarak kabul görmektedir. Birçok faktörün etkili olduğu ossoeintegrasyon sürecinde implant materyalinin yüzey özellikleri önemli rol oynamaktadır. Osseointegrasyonu etkileyen başlıca yüzey özellikleri ''yüzey topografisi, yüzey kimyası ve yüzeyin ıslanabilirliği'' olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, çeşitli malzemelerde yüzey enerjisini ve yüzey ıslanabilirliğini arttırdığı gösterilmiş olan atmosferik soğuk plazma ile modifiye edilen titanyum yüzeylere, mezenkimal kök hücre ilave edildiğinde oluşacak yeni yüzeyin osteojenik aktiviteyi ne ölçüde değiştireceği araştırıldı. Hücre kültür ortamında yapılan çalışmada 80 adet 2mm kalınlığında 8 mm çapında titanyum disk kullanıldı. Oluşturulan 8 grupta kök hücre ekiminin ve atmosferik soğuk plazma uygulamasının iki farklı zaman diliminde tek tek ve birlikte olarak etkilerini immünohistokimyasal olarak ve yüzey etkileşimini SEM yardımıyla inceledik. Sonuç olarak atmosferik soğuk plazma uygulamasının ve kök hücre inkübasyonun osteojenik aktiviteyi artırdığını ancak her ikisinin bir arada uygulandığı gruplarda en yüksek osteojenik aktivitenin elde edildiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Dental implantology is one of the most dynamic fields of dentistry that shows the development in terms of the material and technical in recent years. Nowadays, application areas of dentistry are increasing day by day. Technological developments in parallel with the increase in the use of dental implants to follow it, the macro and micro structure of the implant applications have been developed to increase the success of the short and long term. Osseointegration is defined as“the connection between the implant bone tissues except without a diagnosis of bone to be a constant force transmission bone implants”. After the implant is placed, in the ideal conditions to be functional in terms of prosthetic, six months are expected for upper jaw and three months are expected for lower jaw to complete the process of osseointegration. İt is defined as biological fixation that is regarded as a prerequisite for long-term success of implants and prosthetic restoration support from them. In the osseointegration process in which many factors to be effective, the surface properties of the implant material plays an important role. The main surface properties affecting the osseointegration are 'surface topography, surface chemistry and surface wettability'. When cold atmospheric plasma“ It has been shown to increase the surface energy and surface wettability of various materials”modified titanium surface is added to the stem cells, new surface is occurred and affects the osteogenic activity. In thıs study, the new surface of the osteogenic activity was investigated to what extent the change. In a study performed in cell culture media 8 mm diameter and 2 mm in thickness 80 units titanium disc was used. It is created 8 groups that are examined the effects of atmospheric cold plasma application and stem cell transplantation individually and together, by immunohistochemistry and surface interact with the help of SEM in two different time zones As a result, the application of atmospheric cold plasma and stem cell incubation increase the osteogenic activity but in the group administered a combination of both were found to be the highest osteogenic activity.