Sağlık personelinin kişisel çalışma stilleri ile sorunlara yaklaşım ve sorun çözme tarzları arasındaki ilişki
The relationship between working style of health personnel's working style and approach to problems along with problem solving styles
  1. Tez No: 626185
  2. Yazar: GÜLİN İRİBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Yöneticisi, Kişisel Çalışma Stili, Sosyal Sorun Çözme, Health Manager, Personal Working Style, Social Problem-Solving
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmanın amacı; sağlık personelinin kişisel çalışma stilleri ile sorunlara yaklaşım ve sorun çözme tarzları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Bu araştırma ilişkisel tarama modelini esas alan bir çalışmadır. Bu araştırmanın çalışma grubu, İstanbul Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Atakent Hastanesinin sağlık personelernden oluşmaktadır. Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Atakent Hastanesinde çalışan 240 sağlık personeli çalışmaya katılmayı kabul edip görüşme formu ve ölçeği doldurmuştur. Tam sayım yapıldığından örnekleme yapılmamıştır. Araştırmada, katılımcıları tanıtıcı bilgileri sorgulayan anket formu, Kişisel Çalışma Stilleri Ölçeği ve ve Sosyal Sorun Çözme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, sağlık personelerinin yüzde 37,5'i ekipçi çalışma stiline sahip, iş bitrici kişisel çalışma stiline sahip olan personelin sorun çözme tarzının olumlu ortalamasının yüksek olduğu saptanmıştır. Unvanlarına göre doktorların olumlu sorun çözme tarzının yüksek olduğu ve dürtüsel ve kaçınan sorun çözme tarzının ortalamasının düşük olduğu saptanmıştır. Bu araştırmaya katılan sağlık yöneticilerinin yarısından fazlasının ekipçi kişisel çalışma stiline sahip oldukları, sorunlara yönelim tarzının olumlu olduğu, kişisel çalışma stilleri ile sorun çözme tarzları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to determine the relationship between health personnel's working style and approach to problems along with problem solving styles. This research is based on correlational survey model. The experimental group consists of health personnel of University of Mehmet Ali Aydınlar Atakent Hospital. 240 health personnel of University of Mehmet Ali Aydınlar Atakent Hospital have agreed to participate on the research and filled the meeting survey and the measurement scale. Due to total population, no sampling has been done. During the research, a survey questioning the introductory knowledge, Personal Working Style Scale and Social Problem-Solving Scale have been used. The results show that 37,5% of the personnel has teamwork style, personnel with practical style has high average of problem-solving. Compared to their titles, it has been determined that the doctors have high problem-solving style and low avoding problem- solving style. It could be said that more than half of health management has teamwork working style, and a positive approach to problems. There is no significant correlation between personal working styles and problem-solving styles.