Numerical investigation of thermal and hydraulic performance a twisted tube modified by using 'cuo/water' nanofluid
'Bakır oksit-su' nano akışkanlığı kullanarak helezon hortumun termal ve hidrolik performansının sayısal incelemesi
  1. Tez No: 626251
  2. Yazar: MOHAMMED AHMED MOUSA AL-HAMEEDAWI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL ÖZCEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı Transferi Arttırımı, CuO / Su Nano-akışkanlık, Oluklu boru modifiye, Basınç düşümü, Reynolds Sayısı, Heat Transfer Enhancement, CuO/Water Nanofluid, Twisted tube modified, Pressure drop, Reynolds Number
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, farklı hatve uzunluklarına sahip bükülmüş boru ve farklı hacimsel oranlara sahip CuO-Su nano akışkanının termal ve hidrolik performansına etkisinin sayısal araştırmasını sunmaktadır. Hatve uzunlukları 50 mm, 100 mm ve 250 mm olarak göz önünde bulundurulmuştur. Nano akışkanın hacimsel oranları ise %1, %2, %3 ve % 4 ve su sıvısı olarak göz önünde bulundurulmuştur. Sınır şartı olarak sabit ısı akısı uygulanan boru içindeki akış Reynolds sayısının 6000 ile 40000 arasında olduğu türbülanslı akıştır. Akışkanın giriş sıcaklığı 293 K ve hidrolik boru çapı 26.9 mm dir. Türbülanslı akış için k-epsilon standart model CFD (ANSYS) programını kullanarak seçilmiştir. Sonuç olarak, en yüksek değerler aşağıdaki gibi elde edilmiştir: Nu=443.76, h=12129.98 W/m2, f=0.1582, ∆p=2782.85 Pa, PEC=2.39 50 mm hatve uzunluğu, Reynolds sayısı 35613 ve hacim fraksiyonu Pürüzsüz tüp ve su akışından% 4 (CuO-Su) nano akışkanlık olarak gösterilmiştir. Son olarak, termal ve hidrolik performans açısından sonuçlar, oluklu borudaki hatve uzunluğunu arttırırken, Nusselt sayısının, ısı transfer katsayısının, sürtünme faktörünün ve basınç düşüşünün değerinin azalmasına yol açtığını göstermektedir. Ancak CuO-su nano akışkanlığı değerini arttırırken termal ve hidrolik özellikleri de artacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, several numerical simulations were constructed in order to enhance the heat transfer performance by exploiting smooth and twisted tubes with three different pitch lengths was (50mm, 100mm, 250mm). Water was selected as base fluid for analysis, and the (CuO-Water) nano-fluids effect was tested on the heat transfer through a circular tube in order to improve the thermal and hydraulic performances. The nano-fluid used was a single-phase of four different volume fractions: 1, 2, 3, and 4%. The analysis was experimented for Reynolds number values between 6000-40000. Constant uniform heat flux of 50,000 W/m2 was applied to the outer surface of the test tube. Besides; k-epsilon standard turbulence model was adopted through the use of CFD (ANSYS) program. The inlet fluid temperature was taken as 293K and a constant hydraulic diameter of 26.9mm was considered. The optimum results (Nu = 443.76, h=12129.98 W/m2, f = 0.1582, ∆p = 2782.85 Pa, PEC=2.39) obtained were at pitch length of 50 mm, Reynolds number of 35613 and volume fraction of 4% (CuO-Water) in base fluid. Finally, The results in terms of thermal and hydraulic performances showed decreasing Nusselt number, heat transfer coefficient, friction factor and pressure as the number of pitches length in twisted tube increased. In addition, the thermal and hydraulic characteristics increased too when increasing the value of CuO-water nano-fluid fraction.