Yüzeysel su kalitesi yönetimi ve orta Karadeniz yüzeysel su ortamlarına uygulamaları
Surface water quality management and applications to the middle black sea surface water environments
- Tez No: 626304
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLFEM BAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su Çerçeve Direktifi, Yerüstü Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği, Karadeniz, Su Kalite Parametreleri, Su Kalite Sınıfı, Water Framework Directive, Surface Water Quality Management Regulations, Black Sea, Water Quality Parameters, Water Quality Class
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Dünyada su kaynakları üzerindeki baskı her geçen gün biraz daha artmakta ve ülkeler çözüm arayışına girmektedir. Avrupa çapında yerüstü ve yeraltı su kütlelerinde kirliliğin önlenmesi ve kirlilik kaynaklarının sürdürülebilir kontrolü için kalite hedefleri ortaya koyan Su Çerçeve Direktifi (SÇD) kapsamında su kaynaklarının korunmasında bütüncül bir yaklaşım ortaya çıkmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma için su kaynakları havza bazında ele alınmaktadır. Bu çalışmada, Su Çerçeve Direktifi ve Yerüstü Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği kapsamında yerüstü su kaynaklarında su kalitesinin iyileştirilmesi, çevresel kalite hedeflerinin belirlenmesi ve iyi su durumuna ulaşmak için ele alınması gereken kalite unsurları ile ilgili bilgilere yer verilmektedir. Çalışma alanı olarak, Karadeniz Bölgesi'nin iki büyük havzası Yeşilırmak ve Kızılırmak seçilmiştir. Havzaların su durumunu belirlemek için Orta Karadeniz'de Yeşilırmak ve Kızılırmak Havzaları ve bunların arasında bulunan Abdal Deresi, Mert Irmağı, Kürtün Çayı ve Engiz Deresi seçilmiştir. 2007 yılı ilkbahar ve yaz mevsimi ve 2010 yılında örnekleme istasyonlarından alınan su numunelerinin fiziko-kimyasal kalite parametreleri Yerüstü Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği kalite standartlarına göre değerlendirilmiştir. Su kalite sınıfları belirlenip yorumlanmış, renk kodlaması yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda, Ekolojik Kalite Oranı ( EKO) hesaplamalarına göre özellikle büyük havza alanlarına sahip olan Yeşilırmak ve Kızılırmak ''Zayıf '', Abdal ve Engiz Deresi ''Kötü'', Mert Irmağı ve Kürtün Çayı ''Orta'' su kalitesinde olduğu fiziko-kimyasal parametrelere göre belirlenmiştir. Ocak 2019, 71 sayfa
Özet (Çeviri)
Pressure on water resources in the world is increasing day by day and countries are looking for solutions. A holistic approach to the conservation of water resources is emerging within the framework of the Water Framework Directive (WFD), which sets quality targets for the prevention of pollution and sustainable control of pollution resources in surface water and groundwater bodies across Europe. Water resources for sustainable development are addressed on the basis of basin. In this study, within the extension of the Water Framework Directive and the Surface Water Quality Management Regulation, information are given about improving the water quality in surface water resources, setting environmental quality targets and quality elements that need to be addressed in order to reach the best water condition. As a working area, two large basins of the Black Sea region were selected as Yeşilırmak and Kızılırmak. In order to determine the water status of the basins, Yeşilırmak and Kızılırmak Basins in the Middle Black Sea and the streams in between these Abdal Stream, Mert Stream, Kürtün Stream and Engiz Stream were selected. The physico-chemical quality parameters of the water samples colleted from the sampling stations in spring and summer 2007 and 2010 were evaluated according to the quality standards of the Surface Water Quality Management Regulation. Water quality classes were determined and interpreted, color coding was performed. As a result of this study, determination of Ecological Quality Ratio (EQR) indicates that Yeşilırmak and Kızılırmak rivers which have large basin areas are in“ Poor quality ”, Abdal and Engiz Rivers“ Bad quality”and Mert and Kürtün Rivers are in“ Moderate quality”according to the physico-chemical water parameters. January 2019, 71 pages