Aynı sisteme ait farklı bilgisayar destekli ölçü yöntemlerinin farklı restorasyonların uyumuna etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of different computer aided impressions belong the same system on different restorations' adaptation
  1. Tez No: 626638
  2. Yazar: ZEYNEP EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KILIÇARSLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental CAD-CAM, Bluecam, Omnicam, inEos X5, seramik tek kron, seramik inley, restorasyon kenar uyumu, restorasyon iç uyumu, mikro-BT, Dental CAD-CAM, Bluecam, Omnicam, inEos X5, ceramic single crown, ceramic inlay, restoration marginal fit, restoration internal fit, micro-CT
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Aynı Sisteme Ait Farklı Bilgisayar Destekli Ölçü Yöntemlerinin Farklı Restorasyonların Uyumuna Etkilerinin Karşılaştırılması Hasta başı sistem, dijital ölçüyü takiben CAD-CAM tekniği ile restorasyonların bitirilmesidir. Yeni nesil sistemlerin geleneksel yöntemlerden üstün yönleri bilimsel olarak kanıtlandıkça güncel gelişmeler olarak diş hekimliğine dahil edilmektedir. Doğru bir preparasyon ölçüsü almak, diş hekimliği uygulamasında en önemli ve zaman alıcı işlemlerden biridir. Bu işlem sırasında, hatalar nihai restorasyonun kalitesine çok büyük etki edeceğinden, ağız içi durumun mümkün olduğunca doğru kopyalanmasının sağlanması son derece önemlidir. Materyal özelliklerinde iyileşmelere rağmen ölçü almak hâlâ hasta için rahatsızlık verici ve hekim açısından da zaman alıcı olarak kabul edilir. Tarihsel olarak, optik ölçüden mekanik işleme kadar CAD-CAM sistemindeki her adım ve yenilik restorasyonların marjinal uyumsuzluğunu etkilemiştir. İyi bir marjinal uyum, sabit dental restorasyonların uzun dönem başarısında önemli bir faktördür, çünkü plak birikimini en aza indirir ve tekrarlayan çürük ve periodontal hastalık olasılığını azaltır. CAD-CAM teknolojisi ile üretilen restorasyonların doğruluğu, döküm gibi önceki dental üretim işlemlerinde olduğu kadar tutarlı olmayabilir. Bununla birlikte, bu yeni üretim teknikleriyle üretilen alaşımların marjinal uyumsuzluğu hakkında sınırlı bilgi mevcuttur. Klinik olarak kabul edilebilir marjinal uyum konusunda henüz bir konsensüs yoktur. Geçmiş çalışmalar değerlendirildiğinde özellikle konvansiyonel ölçü yöntemleri ile bilgisayar destekli ölçü yöntemlerinin sıklıkla karşılaştırıldığı tespit edilmiştir. Böylece bu tez çalışmasının deneysel kısmında bilgisayar destekli ölçü yöntemlerinin kendi arasında karşılaştırma yapılmasına karar verilmiştir. Bu tez çalışmasında tam (24 numaralı dişe) ve parsiyel (46 numaralı dişe) restorasyonların değerlendirildiği 2 ana grup ile bunların her birinin aynı sisteme ait üç farklı tarayıcı (CEREC AC Bluecam, CEREC AC Omnicam, inEos X5, Sirona Dental Systems GmbH, Bensheim, Almanya) ile ölçü alınması sayesinde elde edilen 3'er alt grupları mevcuttur. Her grubun örneklem büyüklüğü 12 olarak belirlenmiştir (n = 12). Typodont mine-dentin-pulpa esaslı 12 adet maksiler sol premolar diş ve 12 adet mandibular sağ molar diş (Frasaco, AG-3 ZSDP, Greenville. ABD), üzerinde preparasyonların tamamlanması için kullanılmıştır. Bir dental modelde (Standart Model AG3; Frasaco, ABD) premolar dişler üzerinde hazırlanan standart kron preparasyonları ve molar dişler üzerinde hazırlanan inley preparasyonlar, dijitalize edildikten sonra üretilen restorasyonların kron kenar ve iç uyumları mikro-BT ile değerlendirilmiştir. Kron preparasyonundan tek kron restorasyonları üretildiğinde noktasal ölçümler sonucunda tarayıcılar açısından önemli ölçüde farklılıklar olmadığı ve bu değerlerin hepsinin klinik olarak kabul edilebilir sınırlar içerisinde yer aldığı görülmüştür. Kron restorasyonları bölgesel olarak değerlendirildiğinde en fazla aralığın tüm gruplar için santral oluk bölgesinde, en az aralığın ise aksiyal duvarlarda olduğu, bütünsel olarak bakıldığında ise kron restorasyonları için ağız içi tarayıcılardan alınan ölçülerden elde edilen restorasyonlarda daha fazla siman aralığı oluştuğu, İnley restorasyonlar için en büyük aralığın tüm tarayıcı grupları için aksiyopulpal çizgi açısının orta noktasında yer aldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Effects of Different Computer Aided Impressions Belong the Same System on Different Restorations' Adaptation Chairside systems are the completion of restorations with the CAD-CAM technique following the digital impression. The superior aspects of new generation systems from traditional methods are included in dentistry as current developments as they are scientifically proven. Perfect tooth impression is one of the most important and time-consuming procedures in dentistry practice. During this process, it is extremely important to ensure that the intra-oral condition is accurately reproduced, as errors will have a huge impact on the quality of the final restoration. Despite improvements in material properties, the impression is still considered uncomfortable for the patient and time consuming for the physician Historically, every step in the CAD-CAM system, from optical to mechanical processing, has affected the marginal discrepancy of restorations. Good marginal adaptation is an important factor in the long-term success of fixed dental restorations because it minimizes plaque and reduces the possibility of recurrent caries and periodontal disease The accuracy of restorations produced by CAD-CAM technology may not be as consistent as in previous dental manufacturing processes. However, there is limited information on the marginal discrepancy of alloys produced by these new production techniques. There is no consensus on clinically acceptable marginal adaptation. When previous studies are evaluated, it has been determined that conventional measurement methods and computer-aided measurement methods are frequently compared. For this reason, it was decided to make a comparison between the computer-aided measurement methods in the experimental part of this thesis study. In this thesis, two main groups (tooth number 24) and partial (tooth number 46) restorations were evaluated with three different scanners (CEREC AC Bluecam, CEREC AC Omnicam, InEos X5, Sirona Dental Systems GmbH). There are three sub-groups obtained by taking the impression. The sample size of each group was 12 (n = 12). Typodont mine-dentin-pulp based 12 maxillary left premolar teeth and 12 mandibular right molar teeth (Frasaco, AG-3 ZSDP, Greenville, USA) were used to complete the preparations. Standard crown preparations prepared on premolar teeth and inlay preparations prepared on molar teeth in a dental model (Standard Model AG3; Frasaco, USA) were evaluated by micro-CT marginal and internal adaptations of the restorations produced after digitization. When single crown restorations were produced from crown preparation, it was seen that there was no significant difference in scanners as a result of point measurements and all of these values were within clinically acceptable limits. When the crown restorations are evaluated regionally, it is seen that the maximum range is in the occlusal central fossa region for all groups and the least range is in the axial walls. In general, it is seen that the restoration of the crowns in the intraoral scanners is more than the cement volume of the restorations. The largest range for inlay restorations was found at the midpoint of the axiopulpal line angle for all scanner groups,