Türk medyasında kadına yönelik ableist tutumun okunması
Examining of the ableist attitude to woman on the Turkish media
- Tez No: 626640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU KAYA ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Türk medyası, kadın, psikanaliz, ableism, fallus, Turkish media, ads, women, psychoanalysis, ableism, phallus
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Türk medyasında kadın kimliğinin sunuluş biçiminin, erkek egemen yaklaşımdaki“eksik”algısı üzerinden gerçekleştiğini öne süren bu çalışmada; psikanalitik teori temelli bir inceleme yürütülmüştür. Toplumsal düzlemde erkek iktidarı karşısında“tam”lığın reddiyesi olarak“eksik”ve dolayısıyla“öteki”olarak konumlandırılan kadın konusu, bu konumlandırılmanın kökensel nedenleri ile birlikte irdelenmiştir. Söz konusu nedenler, psikanalitik bağlamda bilinçdışının fenomenleri ile birlikte açımlanmış ve sosyal bilimler literatüründe“tam”lık savunuculuğu yapan bir ideoloji olan ableism olgusu çerçevesinde irdelenmiştir. Çalışma, kadına yönelik ötekileştirici algının köksel nedenlerini“tamlık”-“eksiklik”çatışması aracılıyla metaforik bir anlamlandırma ile sunarak kadın konulu sayısız inceleme içinde farklılaşmayı amaçlamıştır. Ayrıca çalışmada, ableist kavramının açımlanması ile sağlanacak olan psikanalitik okuma bağlamında, Türk Medyasında kadının eksik bir varlık olarak tanımlanması üzerinden farklı ve kapsamlı bir okuma yapılacaktır. Toplumu yönlendiriciliğiyle önemli bir etkiye sahip olan reklamlar, göstergebilimsel yöntemle incelenecek ve“eksik”olarak algılandığı savından hareket edilen kadının, var olma şeklinin, bir tamlayıcı olarak erkek unsuruna ya da erkek bakışına bağımlı olarak gerçekleştiğinin gözlemlenmesi sağlanmaya çalışılacaktır. Ayrıca, reklamlarla, bu algının yeniden üretilmesi arasındaki ilişkiselliğinin sorgulanması da, çalışmanın amaçlarından biridir.
Özet (Çeviri)
This study suggests that the presentation of female identity in the Turkish media takes place through the“incomplete”perception of the male dominated approach; a psychoanalytic theory based investigation has been conducted. The female subject, which is positioned as“incomplete”and therefore“other”as a rejection of“complete”in the face of male power in the social dimension, has been examined together with the root causes of this positioning. The mentioned causes have been explored in the psychoanalytic context in conjunction with the phenomenon of unconscious and“ableism”, an ideology that is“ completeness”advocacy in the social science literature. The study aimed to differentiate among innumerable studies on women by presenting the underlying causes of the otherizing alternative to women with a metaphorical meaning through the conflict of“completeness”and“incompleteness”. In addition, in the study, in the context of psychoanalytic reading, which will be provided by the description of the Ableist concept, a different and comprehensive reading will be done on the definition of woman as a missing entity in Turkish Media. Advertisements which have an important influence on the society will be examined with semiotic method and it will be tried to be observed that the woman who is acted as the“incomplete”is dependent on the male aspect or male view as a complement. Moreover, the question of the relationship between advertising and the reproduction of this perception is also one of the aims of the study.