Üç boyutlu yazıcıda üretilen biyobozunur polikaprolakton kalıp yardımı ile şekillendirilen kıyılmış kıkırdak greftlerinin kalıcılık ve yaşayabilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the viability and survival of diced cartilage grafts shaped with 3d printed bioresorbable polycaprolactone molds
- Tez No: 626656
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞİN KARASOY YEŞİLADA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Dilimlenmiş kıkırdak grefti, polikaprolakton kalıp, üç boyutlu yazıcı, Diced cartilage grafts, polycaprolactone mold, 3D printing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Kıkırdak greftlerinin kullanımında görülen temel problem, greftin şekillendirilmesinde ve bu şeklin uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesinde karşılaşılan zorluklar ile ilişkilidir. Kıyılmış kıkırdak greftlerinin 3B yazıcılarda üretilmiş PKL kalıplar ile şekillendirilerek kullanılması; materyalin mekanik yapısı ve yavaş biyobozunur özelliği nedeniyle iyileşme sürecinde görülebilecek şekil bozukluklarını tolere ederken fiziksel destek sağlayarak planlanan şekil ve nitelikte bir greft elde edilmesini sağlayacaktır. Yapılan çalışma ile, 3Byazıcıda üretilen biyobozunur PKL kalıp yardımıyla şekillendirilen kıyılmış kıkırdak greftlerinin kalıcılık ve yaşayabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Yapılan çalışmada, 8 adet tavşanın her birinde tavşanların sağ kulağının amputasyonu ile elde edilen kıkırdaklar blok kıkırdak (grup 1), dilimlenmiş kıkırdak (grup 2) ve PKL kalıp yardımı ile şekillendirilen kıyılmış kıkırdak (grup 3) olmak üzere 3 gruba ayrıldı ve deneklerin frontal bölgesine yerleştirilerek 12 hafta boyunca takip edildi. Takip süresi sonunda elde edilen toplam 24 kıkırdak grefti makroskobik olarak analiz edildi, hacim değişimleri incelendi. Greftlerden elde edilen piyesler histopatolojik/immünohistokimyasal yöntemlerle incelendi ve sonuçlar karşılaştırıldı. Bulgular: Sekiz tavşanın tümü 12 haftalık deney süreci sonuna kadar herhangi bir sorun gözlenmeden hayatta kaldı. Tüm greftlerin yerleştirildikleri ceplerde kaldıkları, migrasyona uğramadıkları, kıyılmış kıkırdakların iyileşerek silindir şeklinde tek bir kıkırdak halini aldığı gözlendi. Grup 3'te PKL'nin büyük oranda ix rezorbe olurken kıkırdakla tamamen kaynaştığı ve kıkırdağa istenilen şekli verdiği gözlemlendi. Grup 2 ve grup 3'teki hacim artışının grup 1'e göre istatistiksel olarak anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü. Yapılan histolojik değerlendirmede grup 1 ile grup 3'te kollajen miktarı ve kondrosit rejenerasyon kapasitesinin grup 2'ye göre anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüş olup metakromazi, fibrozis, inflamasyon ve metaplastik kemik oluşumu açısından grup 2 ve grup 3 arasında anlamlı bir fark izlenmedi. Grup 3'te vaskülarizasyon miktarının tüm gruplardan anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Yapılan çalışma ile, kıyılmış kıkırdak greftlerinin şekillendirilmesinde 3B yazıcılarda üretilen PKL kalıpların güvenle kullanılabileceği gösterilmiştir. Bu çalışmanın ışığında, daha kompleks şekillerde üretilmiş kalıplar yardımı ile amaca yönelik tasarlanabilecek greftler oluşturularak başta rinoplasti olmak üzere burun rekonstrüksiyonu, kulak kepçesi rekonstrüksiyonu, orbita taban fraktürlerinin onarımı gibi birçok cerrahide güvenle kullanılabilecek hibrid greftler üretilmesi mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The main problem with the use of diced cartilage grafts is related to the difficulties encountered in shaping the graft and keeping it intact for a long time. Due to the mechanical structure and its slow biodegradability, 3D printed PCL molds will provide physical support to diced cartilages to obtain planned shape while tolerating deformities that can be seen in the healing process. Aim of this study is to evaluate the permanence and viability of diced cartilage grafts formed with the help of biodegradable 3D printed PCL molds. Matherial and Method: In the study, 3 groups were studied in the each of the 8 rabbits' frontal region as block cartilage (group 1), diced cartilage (group 2) and diced cartilage shaped with PCL mold (group 3). A total of 24 cartilage grafts obtained at the end of the 12 week follow-up period were analyzed macroscopically and volume changes were examined. Patterns obtained from grafts were examined by histopathological / immunohistochemical methods and the results were compared. Results: All eight rabbits survived until the end of the 12-week period without any problems. It was observed that all the grafts remained in the pockets where they were placed, did not migrate, and the diced cartilages recovered properly with forming a single, cylindrical shaped cartilage. In group 3, it was observed that PCL mold was completely fused with cartilage and gave the cartilage the desired shape, while it was largely resorbed. The volume increase in group 2 and 3 were statistically significantly higher than group 1. In histological evaluation, it was observed that the amount of collagen and chondrocyte regeneration capacity in group 1 and group 3 were significantly higher than that of group 2, and there was no significant difference between group 2 and group 3 in terms of metachromasia, fibrosis, inflammation and xi metaplastic bone formation. The amount of vascularization in group 3 was significantly higher than all groups. Conclusion: In the study, it has been shown that 3D printed PCL molds can be used safely in shaping diced cartilage grafts. In the light of this study, it will be possible to produce hybrid grafts that can be used safely in many surgeries such as nasal reconstruction, rhinoplasty, auricle reconstruction and repair of orbital floor fractures with the help of molds produced in more complex ways.