Pediatri polikliniğine başvuran ebeveynlerde human papillomavirus aşısı farkındalığının değerlendirilmesi
- Tez No: 626657
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Human Papilloma Virüs, HPV aşısı, Serviks kanseri, Farkındalık, Human Papilloma Virus, HPV vaccine, Cervical cancer, Awareness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
AMAÇ: Serviks kanseri, meme kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen ikinci kanserdir. Etiyolojisinde en büyük rolü Human Papilloma Virüsü oynamaktadır. Son zamanlarda yapılan çalışmalarla, HPV aşılarının serviks kanserine karşı % 99 koruyuculuğu ortaya konulmuştur. Çalışmamızda Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran ebeveynlerin HPV aşısı hakkındaki bilgi düzeylerini, aşılanmaya olan yaklaşımını ve aşılanmanın önündeki engelleri araştırdık. GEREÇ VE YÖNTEM: Haziran 2019 - Ağustos 2019 tarihleri arasında Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatri polikliniğine başvuran 299 ebeveynden 14 soru içeren Human Papilloma Virüs Aşısı Farkındalık Anketini doldurmaları istendi. Anketi doldurmayı kabul eden ebeveynler formu doktor yardımı ile doldurdular. BULGULAR: Katılımcıların %91,3 'ü anne, %8,7'si baba olup ebeveynlerin yaş ortalaması 38.96 ±4.94 yıldır. Çocukların yaşları 9 ile 17 arasında değişmekte olup, ortalaması 11.75±2.37'dir. %64.2'si kızken, %35.8'i erkektir. Ebeveynlerin aşıdan haberdar olma durumu sorgulandığında %15,7'i aşıyı daha önce duyduğunu belirtmiştir. Bilgilendirme sonrasında aşıya olan yaklaşımları sorgulandığında katılımcıların %69,2'si HPV aşısını yaptırmak istemediğini belirtmiştir. Bu grubun %57 si ücretli olduğundan dolayı yaptırmak istememiştir. SONUÇ: Yaptığımız bu çalışmada ebeveynlerin aşı hakkında bilgi düzeyini oldukça düşük olduğunu saptadık. Aşıyı yaptırmak istememe nedenleri arasında en çok verilen cevap aşının ücretli olmasıdır. Aşı ücretinin karşılanması ve hekimlerimizin aşı hakkında aileleri bilgilendirmesi aşılanma oranını artıracaktır.
Özet (Çeviri)
AIM: Cervical cancer is the most second common cancer after breast cancer. Human Papilloma Virus plays the major role in the etiology. Recent studies have shown that HPV vaccines have 99% protection against cervical cancer. In this study, we investigated the level of knowledge of HPV vaccine, its approach to vaccination, and the barriers to vaccination among the parents of Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital. METHOD: Between June 2019 and August 2019, 299 parents who applied to the Pediatric polyclinic of Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital were asked to complete the Human Papilloma Virus Vaccine Awareness Questionnaire which containes 14 questions. The parents who completed the questionnaire filled the form with the help of a doctor. RESULTS: 91.3% of the participants were mothers and 8.7% were fathers. The mean age of the parents was 38.96 ± 4.94 years. The ages of the children ranged between 9 and 17 and the mean age was 11.75 ± 2.37 years. 64.2% were female and 35.8% were male. When questioned about the parents' awareness of the vaccine, 15.7% stated that they had heard of the vaccine before. After information about vaccination, 69.2% of the participants stated that they did not want to have HPV vaccine. 57% of this group did not want to do because it is paid. CONCLUSION: In this study, we found that parents' level of knowledge about the vaccine was quite low. One of the most common reasons for not wanting to have the vaccine is that the vaccine is paid. Meeting the vaccination fee and informing the families about the vaccination by physicians will increase the vaccination rate.