Kur'an'da yetim hakları bakımından mekkî-medenî ayetlerin mukayesesi
The comparison of meccan –medenian verses with regard to orphan rights in the Quran
- Tez No: 626700
- Danışmanlar: PROF. SADIK KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam, Yetim, Kur'an, Adalet, Hak-Hukuk, İslam, Orphan, Quran, Justice, Right- law
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Tarihte, toplumun korunmaya en muhtaç olan kesimini her zaman yetimler oluşturmuştur.Kur'an vahyi öncesinde, cahiliye toplumunda dagörülen adaletsizliklerden bir tanesi yetimlerin haklarının verilmemesidir. Allah-u Teala tedricen indirdiği ayetlerle, toplumdaki yanlış olan yetim algısını önce yıkmış, daha sonra; yetim- toplum, yetim-vasi münasebetiniKur'anî bir zeminde yeniden düzenlemiştir. Allah-u Teala'nın ayetlerle ve sünnetle çizdiği çerçevede yetimlere karşı Müslümanların; dinî, ahlakî, sosyal ve maddi olarak yüklendiği sorumluluklar belirlenmeye çalışılmıştır. Kur'an-ı Kerim bu anlamda ilgilileri; yetimlerin bireysel, fiziksel, zihinsel ve psikososyal gelişimlerini yakından izlemeye teşvik etmiştir. İşte bu çalışma da; yetimlerin himaye edilmesi konusunu ayet ve hadisler ışığında tahlil ederek toplumsal adaletin sağlanmasında önemli bir kesimin korunmasını hedeflemiştir. Tahlil yapılırken ayetlerin nüzul ortamını da dikkate alınmıştır. Mekkî veya Medenî ayetlerin gerek hitap şekilleri gerekse sosyal hukuk ve haklara saygı alanında yükledikleri sorumluluklarla alakalı göze çarpan farklılıklarına dikkat çekilerek, toplumun ahlaki inşasının nasıl sağlanabileceği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The most vulnerable part of society in history orphans. One of the injustices in the ignorance community on of them is not granted orphan rights. Allah grandually hath firstly destroyed the perception of the orphan that is wrong with the rebuilt on the ground. Allah in the framework of verses and circumcision against the orphans religious, moral, social and material responsibilities of Muslims was tried to determine. İn this sense, the Holy Quran is an orphan's individual, pysical, mental and psychosocial development. İn this study verses and hadith on the protection of orphans ı am an important part of social justice by analyzing in my light protection.When performing the analysis, the environment of verses should also be considered. ıt has been taken. Mekkî or Medenî verses, both the forms of appeal and law attention to the outstanding differences related to their responsibilities in the field and how the moral construction of society is provided.