Gebeliğin ilk 20 haftasında acil servise vajinal kanama şikayeti ile başvuran hastaların, ADAMTS-1, ADAMTS-3, FSH, LH ve progesteron düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of adamts-1, ADAMTS-3, FSH, LH and progesteron levels of patients who presented to the emergency department with vaginal bleeding in the first 20 weeks of pregnancy
  1. Tez No: 626807
  2. Yazar: ERŞAN YURTSEVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN AKMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, İlk ve Acil Yardım, Obstetrics and Gynecology, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Vajinal Kanama, FSH, Progesteron, ADAMTS proteinleri, Pregnancy, Vaginal Bleeding, FSH, Progesterone, ADAMTS proteins
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ADAMTS (Trombospondin motifli ve Distintegrin benzeri matriks metalloproteinaz) proteinleri son yıllarda, kadın üreme sistemindeki patolojilerde önemi anlaşılan bir metalloproteinaz ailesidir. ADAMTS enzimlerinin gebelik boyunca ovulasyondan doğuma kadar rolleri hala keşfedilmeye devam etmektedir. Gebe hastalarda vajinal kanama şikayeti, acil servise sık bir başvuru nedenidir. Acil tıp hekimleri vajinal kanamalı gebe hastaları, gestasyonel haftalarına göre iki grupta değerlendirir. Çalışmamızın amacı 20. gebelik haftasından erken dönemde olan hastaların serum ADAMTS-1, ADAMTS-3, FSH, LH ve progesteron düzeylerinin; obstetrik olmayan nedenlerle acile başvuran gebelerle karşılaştırmaktır. Prospektif vaka kontrol çalışmamıza Aralık 2019 ve Mart 2020 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi acil servisine başvuran 68 hasta alınmıştır. ELISA kiti kullanarak hastaların serum ADAMTS-1 ve ADAMTS-3 konsantrasyonları, elektrokemiluminesans immunassay analizatörü ile de FSH, LH ve progesteron değerleri ölçülmüştür. Hastalarla yapılan görüşmelerle hastaların medikal geçmişleri (sigara alışkanlıkları, kronik hastalıklar vb.) öğrenilmiştir. Sonuçlar önceden planlanan gruplar arasında karşılaştırıldı. Elli beş hastanın LH konsantrasyonları ölçülebilir değerin altında bulunmuştur. ADAMTS-1, FSH ve progesteron seviyeleri, vajinal kanamalı hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklı bulunmuştur (p0,05). ADAMTS-1 proteinleri sağlıklı bir gebeliğin başlaması ve sürdürülebilmesi için önemli bir rol oynamaktadır ve bu proteinlerin gebeliğin ilk yarısındaki istenmeyen sonuçların bir göstergesi olduğu gibi doğrudan bu sonuçlara neden olabileceği düşünülmektedir. Bu moleküllerin işlevleri ve aralarındaki ilişki hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır. vi
Özet (Çeviri)
ADAMTS (A Disintegrin-like and Metalloproteinase with Trombospondin type- 1 motifs) proteins are a group of metalloproteinases and their importance are recognized in pathophysiological processes of many gynecologic diseases recently. The roles of ADAMTS enzymes are still being discovered throughout the pregnancy from ovulation to labour. Vaginal bleeding is a common complaint amongst pregnant patients in the emergency room. Emergency physicians evaluate vaginal bleeding in pregnant patients by dividing gestational age in two halves. The aim of our study was to compare serum ADAMTS-1, ADAMTS-3, FSH, LH and progesterone levels in pregnant patients with vaginal bleeding, whose gestational age was 20 weeks or less to pregnant patients with non-obstetric problems within the same gestational term. 68 patients who were admitted to Çanakkale Onsekiz Mart University Health Practice and Research Hospital Emergency Department in December 2019 and March 2020, were enrolled to this prospective case-control study. We analyzed serum ADAMTS-1 and ADAMTS-3 concentrations by using an ELISA kit; FSH, LH and progesterone levels with the electrochemiluminescence immunoassay analyzer. Additional background information (smoking habits, chronic illnesses etc.) were obtained directly from patient interviews. Results were compared among previously designed groups. LH concentrations of 55 patients were below the measurable threshold line. ADAMTS- 1, FSH and progesterone levels were found to be statistically significant in the vaginal bleeding group (p0,05). ADAMTS-1 protein plays a vital role in the beginning and maintenance of a healthy pregnancy and it could be an indicator as well as the cause of adverse viii outcomes in the first half of gestation. More research is needed to establish a solid insight of the function of these molecules and discover interactions between them.