Kişilerin kaygı düzeyi ve özbenlik saygısının; estetik, plastik ve rekonstrüktif operasyon yaptırma isteğinin üzerindeki etkisinin incelenmesi
Fundamental dynamics mediating the relationship between level of anxiety and self-esteem present in candidates for plastic reconstructive and cosmeti̇c surgery interventions
  1. Tez No: 626862
  2. Yazar: BORİANA DOGANOVA EKİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE ESİN CANTEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Plastik Cerrahi, Öz Benlik Saygısı, Estetik, Kaygı, Kitle İletişim Araçları, Anxiety, Plastic Surgery, Self-Esteem, Aesthetic, Mass Media
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı; estetik, plastik ve rekonstrüktif cerrahi operasyon yaptırmak isteyen adaylar ve yaptıran vakalarda, kaygı düzeyiyle öz benlik saygısı arasındaki ilişkinin ana dinamiklerini ortaya koymaktır. Çalışmada, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeğini ve Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeğini (State-Trait Anxiety Inventory) dolduran, 21-60 yaşları arasında, 180 Türk kadınından elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Yukarıda belirtilen ölçeklere, anket yapılan kişilerin, estetik cerrahi geçmişi ve bu tür bir operasyonu gelecekte geçirmeyi düşünme gibi oranları gösteren çeşitli değişkenler eklenmiştir. Bu değişkenler ile ortaya çıkan sonuçlar arasında önemli önemli korelasyon olup olmadığını netleştirmek adına, istatistik analizleri kullanılmıştır. Çalışmada, nitel yaklaşımın uygulandığı görsel metamorfoz geçiren durumlar ele alınacaktır. Genel çalışma daha spesifik olarak aşağıdaki araştırma sorularını yanıtlamayı amaçlıyor: Kişinin öz benlik saygısı, yaşam doyumu ile plastik cerrahi yoluyla ortaya çıkan radikal değişim arzusu arasında bir ilişki var mı? Öz benlik saygısı, kaygı düzeyi ile estetik rekonstrüktif cerrahi arasındaki etkileşimin özelliklerini ve çalışma katılımcıları tarafından algılanma biçimlerini açıklamaktır. Çalışmada edilen sonuçlarına göre örneklemde benlik saygısı seviyesi ve durumluk-sürekli kaygı düzeyleri seviyesinin, estetik operasyon yaptırma isteği için koşullandırıcı özellikler olduğu görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
The present aims to unfold the fundamental dynamics mediating the relationship between level of anxiety and self-esteem present in candidates for aesthetic and reconstructive surgeries. The study will be conducted on 180 women from Turkey aged between 21-60 years who intend to engage with reconstructive surgeries. The study will utilize Rosenberg Self-Esteem Scale and Spielberger Test Anxiety Inventory. These will be reappropriated to reveal the relation between research subjects' self-esteem, anxiety level and plastic surgery treatments. The presence of possible correlations will be evaluated using statistical analysis. The work includes post-surgery case and cases of drastic visual metamorphoses of individuals. More specifically, the objective in the study aims to answer the following research questions: Is there a correlation between personal self-esteem, life satisfaction and desire for radical change in appearance through plastic surgery? What is the essence of the interaction between personal self-esteem, anxiety and aesthetic reconstructive surgery and the way such procedures are perceived by the study participants? According to the results obtained in the study, self-esteem level and state-trait anxiety levels in the sample do not appear to be the conditioning properties for the desire of having an cosmetic surgery intervention.