Diz osteoartriti olan hastalarda, ısırgan-zencefil esansiyel yağlarıyla yapılan masajın ve buz uygulamasının ağrı üzerine etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficiency of massage and ice application with nettle-ginger essential oils in patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 626940
  2. Yazar: CANSU SERT
  3. Danışmanlar: PROF. AYLA KEÇECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aromaterapi, Buz uygulama, Diz osteoartrit, Isırgan, Masaj, Zencefil, Aromatherapy, Ginger, Ice application, Knee Osteoarthritis, Massage, Nettle
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma, diz osteoartritli hastalarda ısırgan-zencefil esansiyel yağlarıyla yapılan masajın ve buz uygulamasının ağrı düzeyleri üzerine etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ortopedi polikliniğine başvuran 360 hasta oluşturmaktadır. Bu kapsamda araştırmaya güç analizi yapılarak belirlenen ısırgan-zencefil yağlarıyla aromaterapi yapılacak 22, buz uygulaması yapılacak 22 ve kontrol grubunu oluşturacak 22 olmak üzere 66 birey dahil edilmiştir. Bireylere haftada iki (2) kere olmak üzere sekiz (8) uygulama yapılmıştır. Her uygulama sonrası hastalardan sayısal derecelendirme ölçeği (NRS) ve Olgu Rapor Formunu (ORF) doldurmaları istenmiştir. Elde edilen veriler istatistik programı yardımıyla değerlendirilmiştir. Katılımcıların %86,4'ünün kadın olduğu, %59,1'inin çalışmadığı, %95,5'inin sağlık güvencesine sahip olduğu belirlenmiştir. Masaj grubunun %63,6'sının, buz grubunun %36,4'ünün ve kontrol grubunun %40,9'unun hikayesinde operasyon geçirdiği saptanmıştır. NRS 1.seans değeri masaj grubunda en yüksek değerde iken, NRS 8.seans değeri en düşük masaj grubunda olmuştur. Her üç grupta da NRS 8.seans değerlerinin anlamlı derecede düştüğü görülmekle beraber, en fazla düşüşün masaj grubunda olduğu görülmektedir. Elde edilen sonuçlara göre esansiyel yağlarla yapılan masajın diz osteoartritli hastalar için alternatif ve etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effectiveness of nettle and ginger essential oil massage and ice application on pain levels in patients with knee osteoarthritis. The population of the study consisted of 360 patients who applied to the Orthopedic Outpatient Clinic of Metin Sabancı Baltalimanı Bone Diseases Training and Research Hospital. In this context, 66 individuals, 22 for aromatherapy, 22 for ice application and 22 for control group, were included in the study with the power analysis. Eight (8) treatments were administered to the individuals two (2) times a week. After each application, patients were asked to complete the numeric rating scale (NRS) and Case Report Form (ORF). The data obtained were evaluated with the help of statistical program. It was determined that 86.4% of the participants were women, 59.1% were not working and 95.5% had health insurance. It was determined that 63.6% of the massage group, 36.4% of the ice group and 40.9% of the control group had a history of surgery. NRS 1st session value was highest in massage group whereas NRS 8th session value was lowest in massage group. Although the NRS 8th session values decreased significantly in all three groups, the highest decrease was seen in the massage group. According to the results, massage with essential oils can be used as an alternative and effective treatment method for patients with knee osteoarthritis.