İdrar örneklerinden izole edilen escherichia coli kökenlerinin antibiyotik duyarlılığı
Antibiotic susceptibility of escherichia coli strains isolated from urine samples
  1. Tez No: 626939
  2. Yazar: GONCA YÜKSEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Escherichia coli, antibiyotik duyarlılığı, idrar yolu enfeksiyonu, antibiyotik direnci, üropatojen Escherichia coli, Escherichia coli, antibiotic susceptibility, urinary tract infection, antibiotic resistance, uropathogen Escherichia coli
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) her iki cinste ve tüm yaş gruplarında görülebilen, tüm dünyada yaygın olarak rastlanan enfeksiyonlardır. Hastaneden ve toplumdan kazanılmış üriner sistem enfeksiyonlarına en sık sebep olan mikroorganizma Escherichia coli'dir. E. coli'nin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı oluşan dirençte, son yıllarda dünyada ve ülkemizde artış gözlenmektedir. Bu nedenle akılcı antimikrobiyal ilaç kullanımını desteklemek amacı ile enfeksiyon etkenlerinin değişen direnç özelliklerini takip etmek vazgeçilmez bir zorunluluk halini almıştır. Bu çalışma ile 1 Ocak 2016 – 31 Aralık 2016 tariheri arasında Düzce Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarına gönderilen 1594 idrar örneğinden izole edilen Escherichia coli kökenleri Vitek 2 otomatize sistem ve konvansiyonel yöntemlerle identifiye edilip antibiyotik duyarlıkları araştırıldı. Çalışmada izole edilen E. coli kökenlerinin imipenem, amikasin, nitrofurantoin, fosfomisin, ertapenem, sefoksitin, piperasilin/tazobaktam, gentamisin, tobramisin, sefepim, levofloksasin, siprofloksasin, sefotaksim, sefuroksim, piperasilin, trimetopirim/sulfometoksazol, amoksisilin/klavulanik asit, ampisilin antibiyotik duyarlılıkları retrospektif olarak incelenmiştir. Penisilin ve florokinolonlara direncin arttığı görülmüştür. Penisilinlerin beta laktamaz inhibitörleriyle kombinasyonuna ise duyarlılığın hala yüksek olduğu gözlenmiştir. Nitrofurantoin, fosfomisin, aminoglikozidler ve karbapenemler duyarlılığı en yüksek antibiyotiklerdir.
Özet (Çeviri)
Urinary tract infections (UTI) can be seen in both sexes and all age groups common infections worldwide. Escherichia coli is the most common microorganism causing hospital-acquired and community-acquired urinary tract infections. The resistance to antibiotics used in the treatment of infections caused by E. coli has increased in recent years in the world and in our country. Therefore, it has become an necessity to follow the locally changing resistance properties of various infectious agents in order to support rational use of antimicrobial drugs. In this study, Escherichia coli strains isolated from 1594 urine samples sent to Düzce University Heath Research and Application Center Medical Microbiology Laboratory between January 1, 2016 and December 31 2016 were identified by Vitek 2 automatized system and conventional methods and antibiotic susceptibilities were investigated. Imipenem, amikacin, nitrofurantoin, phosphomycin, ertapenem, cefoxitin, piperacillin/ tazobactam, gentamicin, tobramycin, cefepime, levofloxacin, ciprofloxacin, cefotaxime, ceforoxime, trimethoprim/sulfamethoxazole, amoxicillin/ clavulanic acid, piperacillin, ampicilline sensitivities were analyzed retrospectively and Vitek2 automatized system. Increased resistance to penicillins and floroquinolones has been observed. The sensitivity of penicillins to beta lactamase inhibitors was still high. Nitrofurantoin, phosphomycin, aminoglycosides and carbapenems are the most susceptible antibiotics.