Şizofreni hastalarında prolin, prolidaz, prolin dehidrogenaz, reaktif oksijen türleri düzeylerinin araştırılması
Investigation of proline, prolidase, proline dehidrogenase, reactive oxygen species levels in schizophrenia
- Tez No: 627308
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÜNEŞ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Psikiyatri, Psychiatry
 - Anahtar Kelimeler: Şizofreni, prolidaz, prolin, prolin dehidrogenaz, reaktif oksijen türleri, Schizophrenia, prolidase, proline, proline dehydrogenase, reactive oxygen species
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dicle Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı psikiyatri polikliniğimize ayaktan başvuran ve yatarak takip ettiğimiz şizofreni hastalarında, hastalığın patofizyolojisiyle ilişkili olduğunu düşündüğümüz serum prolidaz, prolin, PRODH, ROS düzeylerine bakmak ve sağlıklı kontrol grubu ile arsında bir farklılık olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın örneklemi 01.10.2018 tarihinden itibaren Dicle Üniversitesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran ve klinikte yatırılarak takip edilen şizofreni hastaları ile yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi ve sigara içme durumu açısından eşleştirilmiş sağlıklı gönüllülerden oluşturulup tüm katılımcılar psikiyatrist tarafından değerlendirildi. Çalışmamıza 18-65 yaş arası kişiler dahil edilip iki grup oluşturuldu. Grup 1: Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı Beşinci Baskı (DSM-5)'ya göre şizofreni tanısı konmuş 85 hasta. Grup 2: herhangi bir psikiyatrik tanı almamış 74 sağlıklı gönüllü kişiden oluşturuldu. Katılımcılara bilgilendirilmiş gönüllü olur formu imzalatıldıktan sonra hasta ve kontrol grubuna sosyodemografik veri formu dolduruldu. Sadece hasta grubundaki kişilere Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS), Klinik Global İzlem Ölçeği (KGİÖ), Sheehan Yeti Yitimi Ölçeği, Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği ve Hamilton Anksiyete Ölçeği uygulandı. Verilerin analizinde SPSS 24.0 istatistik paket programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda hastaların serum prolin, prolidaz, PRODH ve ROS düzeylerini sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulduk (p=001 z= -3,394; p0.05). Çalışmamızda hastaların biyokimyasal parametreleri ile PANSS-T, PANSS-P, PANSS-N, PANSS-GP, HAM-A, CDO, SYYO, KGIÖ-S ölçek puanları arasında anlamlı korelasyon saptanmadı (p>0,05). Sonuçlar: Çalışmamızda hastaların serum prolidaz seviyelerinin hasta grubunda anlamlı derecede düşük çıkması ve prolidaz düzeyleri ile prolin, PRODH ve ROS arasında anlamlı pozitif korelasyonun saptanması şizofreni hastalarında prolidaz enzim düzeylerinde bir disregülasyon olduğunu ve bu disregülasyonun aşağı akış şeklinde prolin, PRODH ve ROS seviyelerini de etkilediğini göstermesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to evaluate serum prolidase, proline, PRODH, ROS levels in schizophrenia patients who were admitted to our outpatient psychiatry clinic and to investigate whether there was a difference between the patient group and healthy control group. Materials and Methods: The sample of the study consisted of schizophrenia patients admitted to Dicle University Psychiatry Polyclinic since 01.10.2018 and followed up in the clinic and healthy control group. The two groups were evaluated by an experienced psychiatrist in terms of age, gender, education level and smoking status. People between 18-65 years were included in the study and two groups were formed. Group 1: 85 patients diagnosed with schizophrenia according to the Fifth Edition (DSM-5) of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Group 2: Consisting of 74 healthy volunteers without any psychiatric diagnosis. After the participants signed an informed consent form, sociodemographic data form was filled in to the patient and control group. Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), Clinical Global Follow-up Scale (CGI), Sheehan Disability Scale, Calgary Schizophrenia Depression Scale, and Hamilton Anxiety Scale were applied to the patient group. SPSS 24.0 statistical package program was used for data analysis. Findings: In our study, we found that serum proline, prolidase, PRODH and ROS levels were significantly lower than the control group (p=001 z= -3,394; p 0.05). In our study, no significant correlation was found between the biochemical parameters of the patients and PANSS-T, PANSS-P, PANSS-N, PANSS-GP, HAM-A, CDO, STI, and QAS-S scale scores (p> 0.05). Conclusions: In our study, serum prolidase levels were significantly lower in the patient group and a significant positive correlation between prolidase levels and proline - PRODH - ROS showed a dysregulation of prolidase enzyme levels in schizophrenia patients. However, this is important to show that dysregulation also affects proline, PRODH and ROS levels downstream.