Metinlerarasılık bağlamında Maḥmûd Dervîş'in şiirlerinde Kur'an-ı Kerim'den ayetler
Verses from the Quran in the poems of Maḥmûd Dervîş in the context of intertextuality
  1. Tez No: 627496
  2. Yazar: HALİL ÜRKMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDUSSAMED YEŞİLDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Maḥmûd Dervîş, Metinlerarasılık, Filistin, Ayet, Maḥmûd Dervîş, Intertextuality, Palestine, Verse
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Maḥmûd Dervîş, Filistin'in yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden biri olmasının yanında, Filistin direniş hareketinin sembol isimlerinden biri olmayı da başarmış kıymetli bir şahsiyettir. Onun şiirleri Filistin direnişinin destansı öyküsünün dışa vurumudur. Metinlerarasılık kavramının tarihi süreç içindeki yolculuğunun ve bu yolculuk esnasında geçirmiş olduğu evrelerin incelendiği çalışmada metinlerarasılık konusunda en güzel örnek olacağını düşündüğüm Maḥmûd Dervîş'in şiirleri çalışmanın merkezine konulmuştur. Metinlerarasılık kavramı güncel birçok kaynakta Julia Kristeva ile bu eksende çalışan çağdaş edebiyatçı ve filologlara dayandırılmaktadır. Bu şekildeki bir bilgi bu kavramın tarihi gelişimi ile bağdaşmamaktadır. Tarihin ilk yazılı kaynaklarından günümüze kadar her türlü alıntı örneğine rastlamak mümkündür. Bu konuda hiçbir yazarı istisna tutmamak gerekir. Bu çalışmada konu hakkında Maḥmûd Dervîş'in şiirlerinden çokça örnekler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Maḥmûd Dervîş besıdes being one of the most important figures in Palestine, he is also a valuable figure who has managed to become of the symbols of the Palestinian resistance movement. His poems are an expression of the epic story of the Palestinian resistance. In my study, which examined the journey of the concept of intertextuality in the historical proses and the phases it had under gune during this journey, and I put the poems of Maḥmûd Dervîş, who I thougt would be the best example of intertextuality, at the center of my academic work. The concept of intertextuality is based on Julia Kristeva in many contemporary sources and contemporary literary and philologists working on this axis . Such information is incompatible with the historical development of this concept. It is possible to come across all kinds of citation samples from the first written sources of history to the present day. No author should make an exception. In this motter in this work, I presented many examples of the poems of Maḥmûd Dervîş's on the subject.