Hastane bilgi yönetim sistemi (HBYS) kullanımı; Şehir hastanelerinde sağlık çalışanları üzerine bir araştırma
Hospital information management system (HBYS) use: A study on city hospitals healthcare employees
- Tez No: 627497
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hospital Information Management System, City Hospitals
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS); hastalar için hizmet veren birimlerin yanında karar vericiler adına bilgi toplamakta, bilgiyi işleyip ülke genelinde kullanılan veriler haline getirmektedir. HBYS tıbbi ve idari birimleri bir araya getirerek kurumların uyum içerisinde çalışmasını sağlamaktadır. Ülkemize sağlık sektöründe bir ivme kazandıran ve sağlık alanında kamu ve özel sektörün bir arada hizmet sunduğu şehir hastaneleriyle birlikte HBYS, kamunun yanında özel sektör çalışma kriterleri doğrultusunda da gelişme göstermiştir. Son yıllarda HBYS, özellikle şehir hastaneleriyle birlikte gelen kiosk, mobil tablet uygulamaları vb. ile daha büyük bir ivme de gelişim göstermiştir. Bu araştırmada; sağlık kavramı, kamu özel ortaklığı ile kurulan şehir hastaneleri, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) ve HBYS'de kullanılan modüller şehir hastaneleri işleyişi çerçevesinde açıklanmıştır. Çalışma da şehir hastanesi çalışanlarının HBYS'ye olan yatkınlığı, bakış açıları, sistem üzerinden sağladıkları faydaların araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma; Balıkesir ve Bursa Şehir Hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarına anket uygulanarak yapılmıştır. Anahtar Kelime: Hastane Bilgi Yönetim Sistemi, Şehir Hastaneleri
Özet (Çeviri)
Hospital Information Management Systems: It collects information on behalf of decision makers alongside the units serving for patients, processes the information and turns it into data used throughout the country. HBYS brings the medical and administrative units together and ensures that the institutions work in harmony. Along with the City hospitals, which have gained momentum in the health sector in our country and where the public and private sector provide services together, HBYS has developed in line with the public sector criteria in addition to the public sector. In recent years, HBYS, especially kiosk that comes with city hospitals, mobile tablet applications etc. A greater acceleration has also improved with. In this research, the concept of health, city hospitals established with public private partnership, hospital information management system and modules used in HBYS are explained within the framework of the operation of city hospitals. In this study, it was aimed to investigate the susceptibility, perspectives, and benefits of city hospital employees over the system. For this purpose, research was conducted by applying a questionnaire to healthcare professionals working in Balıkesir and Bursa City Hospitals.