Türk halk müziğinin halka ulaşmasında radyo programlarının katkısına yönelik tespitler
Turkish folk music reaching the public contribution of radio programs determinations
- Tez No: 627945
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL İMİK, DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN OYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Radyo, Geleneksel Türk Halk Müziği, Radyo Programı, Ozan, Aşık, Radio, Traditional, Turkish Folk Music, Radio Broadcasting, Minsterl, Amorous
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Geleneksel Türk halk müziğimizin geçmişten günümüze ulaşmasında halk ozanı ve âşıkların önemli rol oynadıkları bilinen bir gerçek olmuştur. Bununla birlikte zamanla halk âşıklarının“müziği halka tanıtma ve ulaştırma”görevlerini radyo ve benzeri iletişim araçları sürdürmeye başlamıştır. Bu nedenle radyonun gelişim süreci ve radyo programlarının Türk halk müziği üzerindeki etkilerinin incelenmesinin büyük önem arz ettiği düşünülmüştür. Bu araştırmada kitle iletişim aracı olan radyonun tarihi süreçleri ve ülkemizdeki radyoculuk gelişimine de değinilmiştir. Türk halk müziğinin halka ulaşmasında radyo ve programlarının katkılarının incelendiği bu araştırmanın literatüre birçok alanda katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırma betimsel bir özellikte olup durum tespiti yapmaya yöneliktir. Araştırma sürecinde yazılı ve dijital kaynak taraması yapılmıştır. Konuya yönelik diğer bulgu ve görüşlerin elde edilmesinde ise anket tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırma sonuçlarından bazıları sıralanacak olursa; radyonun GTHM 'nin halka ulaşmasında önemli bir görev üstlendiği, halk müziği alanındaki ses ve saz sanatçılarının tanıtımına katkı sağladığı, Türk halk müziği türlerinin toplum tarafından bilinmesinde önemli rol oynadığı ve Türk halk müziği terminolojisinin halk arasında tanıtılmasına öncü olduğu ilk aklımıza gelenlerden bazıları olacaktır.
Özet (Çeviri)
Minstrels and amorouses have played an important role in transforming the Traditional Turkish Folk Music (TTFM) from the past to the present. However, over the time, the communication tools like radio started to take over the mission of amorouses because of various factors. For this reason, the development process of radio and the effects of radio programs on the Turkish Folk Music is seen as an important subject of research. In this study, the historical process of radio as a tool of communication and the development of radio broadcasting in Turkey have been touched upon. The present study, which has analysed the roles of radio and its programs on the transmission of Turkish Folk Music to the public will contribute to the literature in many areas. It is a descriptive study and it is aimed to make due diligence. During the research process, written and digital literature review were done. Questionnaire technique was also used in order to obtain the findings and opinions about the subject. When some of the research results are listed; radio has played an important role in transmitting the Traditional Turkish Folk Music to the public, it has contributed to the introduction of vocal and instrumental artists in the folk music area, it has played an important role in the recognition of Turkish Folk Music genres by the public and it has also pioneered the recognization of Turkish Folk music terminology among the public.