Charecteristics of foreign commodity trade and the terminants of vulnerability in Turkey, 1978-1994
Türkiye'de dış ticaretin özellikleri ve dış ticaret akımlarında hassaslığın belirlenmesi, 1978-1994
  1. Tez No: 62802
  2. Yazar: UĞUR ABACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret Akımlarında Hassaslık, Diş Ticarette Yoğunlaşma, Dışa Açıklık, Mal Gruplan Yapısı, Dış Ticaretin Coğrafik Dağılımı iv, Determinants of Vulnerability, Concentration of Trade Flows, Openness, Commodity Structure, Geographic Structure m
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DE DIŞ TİCARETİN ÖZELLİKLERİ VE DIŞ TİCARET AKIMLARINDA HASSASLI?IN BELİRLENMESİ, 1978-1994 ABACIO?LU, U?UR Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Olgun Aralık 1997, 164 sayfa Türk Dış Ticaretinin özelliklerinin ve dış ticaret akımlarında hassaslığın 1978- 1994 yıllan arasında belirlenmesine yönelik bu çalışmada, dış ticaret yapısında meydana gelen değişme ile dış ticaret akımlarının dış ekonomik dalgalanmalardan etkilenme olasılığı arasındaki ilişki araştırılmaktadır. Bu çalışmanın temel hipotezi ise, bir ekonomi dışa daha fazla açıldıkça, dış ticarete konu olan mal grupları çeşitlenecek ve dış ticaret akımlarında görülen yoğunlaşma azalacaktır. Dolasıyla dış ekonomik krizlerden kaynaklanacak olumsuz etkilenme olasılığı azalacaktır. Bu hipotez 1978- 1994 yıllan arasında Türk dış ticaretine ait veriler kullanılarak incelenmiştir. Bu çalışmada, Türkiye'nin ithalat ve ihracat yapısına bağlı olarak incelenen dış ticaret akımlarında hassaslık iki temel bakış açısı altında analiz edilmiştir. İlk kısımda, dış ticarete konu olan mal gruplan yapısına bağlı olarak dış ticaret akımlarında hassaslık incelenmiş, daha sonra hassaslık dış ticaretin coğrafi dağılımına bağlı olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERISTICS OF FOREIGN COMMODITY TRADE AND THE DETERMINANTS OF VULNERABILITY IN TURKEY, 1978-1994 ABACIO?LU, U?UR M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Hasan Olgun December 1997, 164 pages In this study on the characteristics of foreign commodity trade and the determinants of vulnerability in Turkey, 1978-1994 the relationship between the changing characteristic structure of foreign commodity trade and the indicators of vulnerability is investigated. The main hypothesis of this study is; when an economy becomes more open, concentration of trade flows declines as the foreign commodity trade becomes more diversified. Hence the degree of vulnerability to external shocks decreases. This hypothesis is tested and verified using Turkish data pertaining to the 1978-1994 period. In the study, Turkey's export and import structure, hence the degree of vulnerability (sensitivity), is analyzed by looking at the“world”from two different ways. First, indicators of vulnerability based on commodity structure are studied in detail, then determinants of vulnerability based on geographic structure are analyzed.