Laparoskopik sleeve gastrektomili hastalarda operasyon sonrası kemik mineral yoğunluğu değişimi
Bone mineral density change after operation in patients with laparoscopic sleeve gastrectomy
- Tez No: 628077
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA SANCAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik Sleeve Gastrektomi, Kemik Mineral Yoğunluğu, Kilo Kaybı, Obezite, Laparoscopic Sleeve Gastrectomy, Bone Mineral Density, Weight Loss, Obesity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş:Obezite küresel bir halk sağlığı sorunudur. Morbid obez hastalar ve komorbiditelerinin tedavisinde sadece bariatrik cerrahi orta ve uzun süreli başarı gösterir. Bariatrik cerrahi, hızlı kilo kaybı ve faydalı metabolik etkilerle sonuçlanır, ancak iskelet üzerinde olumsuz etkileri olabilir.Çalışmamızda, laparoskopik sleeve gastrektomi (LSG)yapılan hastalarda kilo kaybının kemik mineral yoğunluğu üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot:Çalışmamız SBÜ Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeobezite nedeniyle 2013-2019 yılları arasında LSG yapılmış, 18-45 yaş aralığında olup kilo kayıpları takip edilmiş, osteoporoz gelişme riski açısından takiplerinde 1 yıl ara ile DEXA çekilen, kalsiyum, fosfor, magnezyum, alkalen fosfataz, parathormon, 25-OH D vitamini, albümin değerleri bulunan 71 premenapoz kadın hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastalar DEXA çekim zamanına göre gruplara ayrıldı. LSG sonrası kilo kaybının kemik mineral yoğunluğu üzerine etkisi incelendi. Bulgular: İlk gruptaki 12. ve 24. ay KMY değerleri kıyaslamasında lomber vertebra T skoru, BMD (g/cm²), kalça T, Z skorları ve BMD değerlerinde anlamlı azalma olduğu tespit edildi (p=0,003; p=0,002; p=0,001; p=0,005; p=0,001). Aynı grupta alkalen fosfataz ve kalsiyum değerlerinde de anlamlı düşme görüldü (p=0,012; p=0,017). Sonuç: LSG sonrası ilk yıllardaki hızlı kilo kaybı hastaların kemik mineral yoğunluğunu olumsuz etkilemektedir. Çalışmamız hastalarda preoperatif ve postoperatif yakın olarak kemik sağlığının değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Obesity is a global public health problem. Only bariatric surgery is successful in the treatment of morbidly obese patients and comorbidities. Bariatric surgery results in rapid weight loss and beneficial metabolic effects, but may have negative effects on the skeleton. In our study, it was aimed to investigate the effect of weight loss on bone mineral density in patients with laparoscopic sleeve gastrectomy (LSG). Materials and Methods: In our study, LSG was performed between 2013-2019 due to obesity at Health Sciences University Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital, between the ages of 18-45 years, weight loss was followed, DEXA was taken with an interval of 1 year in terms of the risk of developing osteoporosis, withcalcium, phosphorus, magnesium, alkaline phosphatase, parathormone, 25-OH vitamin D and albumin values 71 premenopausal women were included in the study. Results: In the 12th and 24th month BMD values in the first group, there was a significant decrease in lumbar vertebra T score, BMD (g / cm²), hip T, Z scores and BMD values (p = 0,003; p = 0,002; p = 0,001; p = 0,005; p = 0,001). There was a significant decrease in alkaline phosphatase and calcium values in the same group (p = 0,012; p = 0,017). Conclusion:Rapid weight loss in the first years after LSG, negatively affects the bone mineral density of patients. Our study indicates that bone health should be evaluated closely in patients, preoperatively and postoperatively.