Sivas Cumhuriyet Üniversitesi sağlık hizmetleri uygulama ve araştırma hastanesi mutfağının hijyen ve sanitasyon durumu
Hygiene and sanitation status of Sivas Cumhuriyet University health care application and research hospital kitchen
- Tez No: 628144
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hijyen, sanitasyon, toplu beslenme sistemleri, hastane mutfağı, Hygiene, sanitation, collective nutrition systems, hospital kitchen
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Araştırmamız hastane mutfaklarında hijyen ve sanitasyon uygulamalarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmamız bu amaçla Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi Mutfağında yürütüldü. Araştırmamız da mutfağın fiziki şartlarını ve personelin hijyen bilgi düzeylerini değerlendirdik. Personelin demografik bilgileri ve hijyen bilgi düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı istatistiksel açıdan değerlendirildi. Hastanelerde yataklı tedavi gören hastalara tam gün hizmet verildiğinden, hastaların ve çalışanların enerji ve beslenme ihtiyacı tüm gün kurum bünyesinden karşılanmaktadır. Bu nedenledir ki beslenme hizmetleri ihtiyaçları karşılama açısından son derece önemlidir. Beslenme hizmeti günlük yeterli ve dengeli beslenmeyi karşılamalı ve bununla birlikte hijyen ve sanitasyon açısından da kalitesinin yüksek olması gerekmektedir. Hastalarda gıda kaynaklı hastalık oluşturma riski çok daha yüksektir. Hastanın gıda kaynaklı bir hastalığa yakalanması tedaviyi zorlaştırır, iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Bu nedenlerle hastaların güvenilir ve temiz gıdaya ulaşmaları büyük önem arz etmektedir. Hastane mutfaklarında hijyen ve sanitasyonun önemi daha da artmaktadır. Araştırmamız bu konuda aydınlatıcı niteliktedir. Veri toplama aracı olarak iki çeşit yöntem kullanılmıştır. Personelin demografik bilgilerini öğrenmek ve hijyen bilgi düzeylerini değerlendirmek için ölçek yöntemi kullanılmıştır. İkinci olarak ise mutfağın fiziki durumunu değerlendirmek için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulmuş“Gıda Üreten İşyerlerine Ait Denetleme ve Kontrol Formu”kullanılmıştır. Araştırmamızda kullandığımız ölçekten elde edilen bulgulara bakıldığında personelin hijyen bilgi düzeyinin iyi durumda olduğu saptanmıştır. Personelin demografik bilgileri ve hijyen bilgi düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Fiziki şartların değerlendirildiği denetleme formuna bakıldığında mutfağın fiziksel şartlarının ancak“kabul edilebilir”düzeyde olduğu görülmüştür. Araştırmamız Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi Mutfağının fiziki şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Our research was conducted to evaluate hygiene and sanitation practices in hospital kitchens. Our research was carried out in Sivas Cumhuriyet University Hospital Kitchen for this purpose. In our research, we evaluated the physical conditions of the kitchen and the hygiene knowledge levels of the staff. Whether there is a significant relationship between the demographic information and hygiene knowledge levels of the staff was evaluated statistically. Since the patients receiving inpatient treatment in hospitals are provided full-time, the energy and nutritional needs of patients and employees are met from the institution's body all day. For this reason, nutritional services are extremely important to meet needs. Nutrition service should meet a sufficient and balanced diet daily, however, it should also be of high quality in terms of hygiene and sanitation. Patients have a much higher risk of foodborne illness. Having a foodborne illness makes treatment difficult and slows the healing process. For these reasons, it is very important for patients to access safe and clean food. The importance of hygiene and sanitation is increasing in hospital kitchens. Our research is illuminating in this regard. Two types of methods were used as a data collection tool. Scale method was used to learn the demographic information of the personnel and to evaluate the hygiene knowledge levels. Secondly,“Supervision and Control Form for Food Producing Workplaces”created by the Ministry of Agriculture and Forestry was used to evaluate the physical condition of the kitchen. Considering the findings obtained from the scale we used in our study, it was found that the hygiene knowledge level of the staff was in good condition. There was no significant relationship between the demographic information and hygiene knowledge levels of the staff. When the inspection form, in which the physical conditions are evaluated, it is seen that the physical conditions of the kitchen are only at an“acceptable”level. Our research shows that the physical conditions of Sivas Cumhuriyet University Hospital Kitchen should be improved.