Göğüs tüpü takılmış hastaların ağrı düzeyi ve uyku kalitesinin belirlenmesi
Determination of pain level and sleep quality of chest tube patients
- Tez No: 574986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Göğüs tüpü, Ağrı, Uyku Kalitesi, Chest Tube, Pain, Sleep Quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma, Sivas Numune hastanesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma hastanesi göğüs cerrahi servisinde yatan çeşitli nedenlerle göğüs tüpü takılan hastaların ağrı düzeyi ve uyku kalitelerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı.Araştırmada veriler, kişisel bilgi formu, visuel (görsel) analog skala ve Richard tarafından 1987 yılında geliştirilen Karaman Özlü ve Özer tarafından 2015 yılında geçerlik ve güvenirliği yapılan Richard-Campbell Uyku Ölçeği kullanılarak toplandı. Araştırmadan elde edilen veriler frekans, yüzde, Spearman korelasyon analizi, student t-testi, Tek Yönlü Varyans analizi (ANOVA), LSD Post Hoc testi, Kruskal Wallis H testi, Dunnet T3 Post Hoc testi ve Mann Whitney U testi kullanılarak değerlendirildi.Hastaların yaş ortalaması48.94±19.89 idi. Hastaların %79.4'ü erkekti ve %52.9'u 51 yaşın üstünde idi. Hastaların %32.4'üne pnömotoraks nedeni ile göğüs tüpü takılmıştı. Hastaların göğüs tüpü takıldıktan sonraki ilk üç gün ağrı şiddetinin kademeli olarak azaldığı, uyku kalitesinin ise arttığı ve üçüncü günün sonunda işlem öncesi uyku kalitesine yaklaştığı belirlendi.Bu araştırmanın sonucuna göre hastaların göğüs tüpü takıldıktan sonraki ilk üç gün ağrısının uyku kalitesini olumsuz etkilediği saptandı. Hemşirelerin göğüs tüpü takıldıktan sonraki ilk üç gün hastaların ağrılarını etkin şekilde belirleme ve yönetmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as a descriptive study to determine the pain level and sleep quality of patients with chest tube insertion in Sivas Numune Hospital and Sivas Cumhuriyet University Health Services Application and Research Hospital.The data were collected using the personal information form, visual analog scale and the Richard- Campbell Sleep Questionnaire, which was developed by Richard in 1987 and Turkish validity and reliability study by Karaman Özlü and Özer in 2015. The data obtained from the study were evaluated by using frequency, percentage, Spearman Correlation Analysis, t-test, One-Way Variance Analysis (ANOVA), LSD Post Hoc test, Kruskal Wallis H test, Dunnet T3 Post Hoc test and Mann Whitney U test.The study was completed with 102 patients. The mean age of the patients was 48.94 ± 19.89. The majority of patients (79.4%) were male and 52.9% were over 51 years old. Chest tube was inserted in 32.4% of patients due to pneumothorax. In the first three days after the chest tube insertion, the severity of the pain gradually decreased, and the quality of sleep increased gradually in the first three days and at the end of the third day, the quality of sleep was close to pre-process sleep quality. As a result of this study, it was determined that the pain of the patients on the first 3 days after chest tube insertion had a negative effect on sleep quality. It is suggested that nurses effectively identify and manage patients pain in the first 3 days after chest tube insertion.