Lise öğrencilerinde ana-baba tutumları, mükemmeliyetçilik ve akademik erteleme arasındaki ilişkiler
Relationship between parental attitudes, perfectionism and academic procrastination in high school students
  1. Tez No: 628330
  2. Yazar: SIDIKA MERVE DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE TOLUN ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ana-baba tutumları, mükemmeliyetçilik, akademik erteleme, Parental attitudes, perfectionism, academic procrastination
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Araştırmada lise öğrencilerinde ana baba tutumları ve mükemmeliyetçiliğin akademik erteleme davranışı ile ilişkisinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda İstanbul'daki liselere devam eden 101 kız ve 101 erkek olmak üzere toplam 202 öğrenciye Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Ana Baba Tutum Ölçeği, Mükemmeliyetçilik Ölçeği ve Akademik Erteleme Ölçeği'nden oluşan veri toplama aracı uygulanmıştır. Araştırma verileri SPSS 23.00 ile değerlendirilmiş olup; korelasyon, t-test ve ANOVA analizleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre demokratik ana baba tutumları ile öğrencilerin akademik erteleme davranışları arasında negatif, koruyucu istekçi ve otoriter ana baba tutumları ile akademik erteleme davranışı arasında ise pozitif yönlü ilişkiler bulunmaktadır. Bununla birlikte lise öğrencilerinin mükemmeliyetçilik düzeyleri ile akademik erteleme davranışları arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Demografik değişkenler açısından yapılan değerlendirme sonuçlarına göre ise erkek öğrencilerden algılanan otoriter tutum ve akademik erteleme düzeyi kız öğrencilerden yüksektir. Anne babası ayrı olan öğrencilerin otoriter tutum algıları, anne babası birlikte yaşayan öğrencilerden yüksektir. Önceki dönem not ortalaması düşük olan öğrencilerin koruyucu-istekçi ve otoriter tutum algıları ile birlikte mükemmeliyetçilik ve akademik erteleme düzeyleri daha yüksektir. Araştırmadan elde edilen bulgular çerçevesinde ebeveynlerin çocuklarına karşı daha demokratik tutumlar sergilemesi, bununla birlikte çocuklarının mükemmeliyetçilik tutumlarını olumlu yönlendirmesi önerilmektedir. Bu sayede öğrencilerin erteleme davranışlarının azalması ve akademik başarılarının yükselmesi beklenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to reveal the relationship between parental attitudes, perfectionism and academic procrastination behavior in high school students. For this purpose, a total of 202 students, 101 girls and 101 boys attending high schools in Istanbul, were administered a data collection tool consisting of Socio-Demographic Information Form, Parental Attitude Scale, Perfectionism Scale and Academic Procrastination Scale. Research data were evaluated with SPSS 23.00; correlation, t-test and ANOVA analysis were used. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings of the study, there is a negative relationship between democratic parental attitudes and students' academic procrastination behaviors, while there is a positive correlation between protective attorney and authoritarian parental attitudes and academic procrastination behaviors. However, a positive correlation was found between the excellence levels of high school students and academic procrastination behaviors. According to the results of the evaluation in terms of demographic variables, the perceived authoritarian attitude and academic procrastination level of male students is higher than female students. The perception of authoritarian attitude of the students whose parents are separated is higher than the students whose parents live together. The students who have a lower average grade in the previous semester have higher levels of perfectionism and academic procrastination as well as perceptions of protective-willing and authoritarian attitudes. According to the findings of the study, it is recommended that parents show more democratic attitudes towards their children and that they direct their children's attitudes towards perfectionism positively. In this way, it can be expected that students' procrastination behaviors decrease and academic achievement increases.