Üniversite öğrencilerinde kendini sabotaj ve karar verme stillerinin incelenmesi ve aralarındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Investigation of self-handicapping and decision making styles in university students and evaluation of the relationship between them
- Tez No: 628331
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BERNA SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kendini Sabotaj, Karar Verme Stilleri, Karar Vermede Özsaygı, Üniversite Öğrencisi, Self-Handicapping, Decision Making Styles, Self-Esteem in Decision Making, University Student
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde kendini sabotaj ve karar verme stilleri ve karar vermede öz saygı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modeli ile yapılmış olup 52 erkek 158 kadın katılımcı araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada ölçme aracı olarak Kendini Sabotaj Ölçeği ve Melbourne Karar Verme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi için IBM SPSS 25 programı kullanılmıştır. Araştırma değişkenlerinin örneklem grubunda normallik dağılımının analizi için yapılan Basıklık-Çarpıklık değerleri kontrolünde bütün ölçeklerin normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Verilerin normal dağılım göstermesi sonucunda iki ölçek arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Bağımsız değişkenlerin, bağımlı değişken üzerindeki etkisini incelemek için Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Kendini Sabotajın, karar verme ölçeğinin her bir alt ölçeği ve karar verme stili ile olan ilişkisi anlamlı çıkmıştır. Karar vermede öz saygı ve kendini sabotaj arasında orta seviyede, anlamlı ve negatif yönde bir ilişki vardır. Dikkatli karar verme stratejisi de düşük fakat anlamlı bir şekilde negatif olarak kendini sabotaj ile ilişkilidir. Bununla birlikte kaçıngan, erteleyici ve panik karar verme stilleri de pozitif yönde ve orta seviyede kendini sabotaj skorları ile ilişkilidir. Yapılan analiz sonuçları incelendiğinde ise erteleyici ve dikkatli karar vermenin kendini sabotaj için anlamlı birer yordayıcı olduğu görülmektedir. Diğer değişkenlerin önemli birer yordayıcı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research was to evaluate the relationship between self-handicapping and decision-making styles and self-esteem in decision-making in university students. The research was conducted with a relational survey model and 52 male and 158 female participants were the sample of the study. Self-Handicapping Scale and Melbourne Decision Making Scale were used as a measurement tool. IBM SPSS 25 program was used for data analysis. It was observed that all scales showed normal distribution in the control of kurtosis-skewness values for the analysis of normality distribution in the participants group of the research variables. As a result of the normal distribution of the data, Pearson Correlation Analysis was performed to examine the relationship between the two scales. Multiple Linear Regression Analysis was performed to examine the effect of independent variables on dependent variable. The relationship between self-handicapping and each subscale of decision-making scale and decision-making style was significant. There is a medium-level, significant and negative relationship between self-esteem in decision-making and self-handicapping. The vigiliance decision-making styles is also associated with low but significantly negative self-handicapping. At the same time, buck-passing, procrastination and hypervigiliance decision-making styles are also associated with positive and moderate self-handicapping scores. When the analysis results are examined, it is seen that procrastination and vigiliance decision making styles are significant predictors for self-handicapping. It was concluded that the other variables were not significant predictors.