Sosyal bilgiler eğitiminde çok kültürlülük üzerine öğretmen görüşlerinin incelenmesi: Akdeniz bölgesinde bir il
Investigation of teachers 'views on multi culturality in social studies education: A province in the Mediterranean region
- Tez No: 628852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN AKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çok Kültürlülük, Çok Kültürlü Eğitim, Sosyal Bilgiler Öğretim Programı, Ders Kitapları, Multiculturalism, Multicultural Education, Social Studies Curriculum, Textbooks
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı, Sosyal Bilgiler Öğretim Programında çok kültürlü eğitim yaklaşımına hangi düzeyde ve nasıl yer verildiğini tespit etmek, sosyal olguların okul ortamında öğrenciye aktarımında önemli yeri olan sosyal bilgiler dersinin temsilcisi olan branş öğretmenlerinin bu kavramla ilgili algılarını, farkındalıklarını ve bilgi birikimlerini ortaya koymaktır. Araştırma, öğretmenlerin çok kültürlülük ve çok kültürlü eğitim konuları hakkında bilgilerini belirlemek, bu konudaki algılarını değerlendirmek ve bilgi birikimlerini ortaya koymak amacı ile nitel araştırma yöntemleri ile yürütülmüştür. Bu amaçla 11 adet açık uçlu sorudan oluşan bir görüşme formu hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, Akdeniz bölgesinde bir ilde, ortaöğretim kurumlarında görev yapan 20 adet sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Katılımcılar, çok kültürlülük bağlamında önemli görülen iki ilçe okullarında görev yapan öğretmenlerdir. Hazırlanan formlar 20 adet sosyal bilgiler öğretmenine uygulanmıştır. Katılımcıların belirlenmesinde gönüllülük esası dikkate alınmıştır. Diğer önemli kriter ise çalışmaya katılan sosyal bilgiler öğretmenlerinin en az 5 yıl görev yapmış olmalarıdır. Araştırma sonucunda, katılımcıların çok kültürlülük algılarının olumlu olduğu, eğitim sistemimizde çok kültürlülük ile ilgili birtakım eksiklerin yer aldığı, 2005 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı' nın milli tarih temalı, 2018 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı' nın hoşgörü-farklılıklara saygı temelli olduğu, 2005 sınıf içi uygulamaların program eksikliğinden dolayı yetersizliği, 2018 sınıf içi uygulamaların öğretmenlerin çabalarıyla daha olumlu olduğu, 2005 ders kitaplarının içerikte bilgi kavram eksikliklerinin yaşandığı, 2018 ders kitaplarının ise hem olumlu hem olumsuz taraflarının var olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine at what level and how the multicultural education approach is used in the Social Studies Curriculum, to reveal the perceptions, awareness and knowledge of the branch teachers, who are representatives of the social studies course, which has an important role in the transfer of social facts to the student in the school environment. The research was carried out with qualitative research methods in order to determine teachers' knowledge about multiculturalism and multicultural education, to evaluate their perceptions and to reveal their knowledge. For this purpose, an interview form consisting of 11 open-ended questions was prepared. There search group consists of 20 social studies teachers working in a province in the mediterranean region and middle schools. Participants are teachers working in two district schools, which are considered important in the context of multiculturalism. The prepared forms were applied to 20 social studies teachers. The principle of volunteering was taken into account in determining the participants. Another important criterion is that the social studies teachers who participated in the study have worked for at least 5 years. As a result of the research, the participants' perceptions of multiculturalism are positive, there are some deficiencies related to multiculturalism in our education system, the 2004 program is national history themed, the 2018 program is based on tolerance-respect for differences, the inadequacy of 2005 curriculum practices due to the lack of curriculum, It has been concluded that the 2004 textbooks have more knowledge and concept deficiencies, and the 2018 textbooks have both positive and negative sides.