Türk Kültürü Dergisinde milli kimlik: Sosyal ağ analizi ve içerik analizine dayalı bir inceleme
National identity in Turkish Culture Magazine: A review based on social network analysis and content analysis
  1. Tez No: 628943
  2. Yazar: AHMET FEYZİ GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ACUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: TKAE, Türk Kültürü Dergisi, Milli Kimlik, Sosyal Ağ ve Muhteva Analizi, Kaynakça Info, Milli Dil, Basın, TKAE, Türk Kültürü Magazine, National Identity, Social Network and Content Analysis, Kaynakca Info, National Language, Press
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu çalışma, Türk Kültürü dergisinin 1962-1980 döneminde yapılan yayınlarında, milli kimlik temasını yansıtan yazıların incelenmesini kapsamaktadır. Tezin amacı,“milli kimlik”kavramı perpsektifinde Türk Kültürü dergisinde yapılan yayınları inceleyerek, derginin yayın politikası ve yayın karakterini/kimliğini ortaya koymaktır. Çalışmada esas olarak, söz konusu derginin, belirlenen dönem ve konu evreninde yayınlanan 200'ün üzerinde makale, ayrıntılı bir tarama yöntemiyle seçilerek araştırma örneklemi haline getirilmiştir. Veriler ve yöntem bakımından araştırmada, yeni nesil bir metod olan sosyal ağ ve muhteva analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu metoda dayanarak, derginin belirlenen dönem kapsamında niceliksel olarak yazar ve kavram analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda ortaya çıkan tabloya göre, milli kimlik perspektifinde Türk Kültürü dergisinin sık kullandığı kavram haritası göz önüne alınarak, başta belirlenen dergi materyalinin ayrıntılı incelemesinin, hangi konular ekseninde bir değerlendirmeye tâbi tutulacağı belirlenmiştir. Dergide, milli kimlik perspektifini yansıtan yazılarıyla öne çıkan yazarların makaleleri incelenmiş ve bu doğrultuda derginin yayın karakteri ve politikası tahlil edilmiştir. Bu bakımdan araştırma, yeni bir yöntem olan ağ analizi metodu ve klasik tasnif ve değerlendirme yönteminin kombinasyonu interdisipliner bir çalışma ile Türk Kültürü dergisinin yayın kimliğini ortaya koymaya odaklanmıştır. Muhteva analizinde ortaya çıkan kavramlardan hareketle, milli kimlik perspektifinde öne çıkan kavram ve konular temelde üç ana başlık altında değerlendirilmiştir: Milli Kimliğin Toplumsal Tabanı, Milli Kimliğin Mimarı ve İnşaa Araçları, Milli Kimliğin Asli Unsuru: Milli Dil. Bu doğrultuda yazılan makalelerden örnek pasajlar verilerek ilgili konuya yönelik derginin yaklaşımı genel bir çerçevede değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, daha uzun bir dönemi kapsayan bir araştırma ile genişletilmesi gerektiği düşünülen şu temel bulgu elde edilmiştir: Türk Kültürü dergisi yazılarında milliyetçiliğin hâkim olduğu bir kimlik imgesi görülmektedir. Dil, tarih ve kültür bağlarından oluşan milliyetçilik, derginin kimlik algısının en dikkat çeken yanıdır. Yazılar genel olarak dil, kültür ve bu ikisiyle ilişkili bir tarihi arka planı konu almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study covers the analysis of the articles reflecting the national identity theme in the publications of the Turkish Culture journal between 1962-1980. The aim of the thesis is to reveal the publication policy and publication character / identity of the journal by examining the publications made in the journal of Turkish Culture under the concept of“national identity”. In the study, mainly over 200 articles published in the period and subject universe of the journal in question were selected as a research sample by a detailed scanning method. In terms of data and method, a new generation method, social network and content analysis method, was used in the research. Based on this method, quantitative author and concept analysis has been done within the specified period of the journal. According to the table that emerged as a result of the analysis, considering the concept map frequently used by the Turkish Culture magazine in the perspective of national identity, it was determined in which subjects the detailed review of the determined journal material will be evaluated. In the journal, the articles of the prominent authors with their articles reflecting the national identity perspective were examined and the publication character and policy of the journal were analyzed accordingly. In this regard, the research focused on revealing the publication identity of the Turkish Culture journal with an interdisciplinary study, the combination of a new method, network analysis method and classical classification and evaluation method. As a result, the following basic finding, which is thought to be extended by a research covering a longer period, was obtained: An identity image dominated by nationalism can be seen in the articles of Turkish Culture magazine. Nationalism, consisting of language, history and cultural ties, is the most striking aspect of the journal's perception of identity.