Zuhurî Danışman'ın tarihi romanları ve romancılığı
Zuhurî Danışman's historical novels and his novel writing
  1. Tez No: 628942
  2. Yazar: PINAR AK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR ODACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kurgu, Tarihsel Gerçek, Tarihi Roman, Zuhurî Danışman, Fiction, Historical Fact, Historical Novel, Zuhurî Danışman
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 593
Özet
“Zuhurî Danışman'ın Tarihi Romanları ve Romancılığı”isimli çalışmamızın amacı yazarın henüz müstakil olarak incelenmemiş on yedi eserini geniş bir perspektifle incelemek, incelemelerden hareketle yazarın romancılığını ve eserlerde ele alınan kurgu - gerçeklik boyutlarını gün yüzüne çıkarmaktır. Çalışmamız giriş ve sonuç dışında iki ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın“Tarihi Romanların Gerçeklik Dünyası”başlıklı birinci bölümünde tarihi romanlarda kurgu ve gerçeklik birlikteliği ele alınmış; Zuhurî Danışman'ın eserleri tarihsel gerçekliğe yaklaşımları açısından tasnif edilip açıklanmıştır. Çalışmamızın“Zuhurî Danışman'ın Tarihi Romanlarının İncelenmesi”adlı ikinci bölümünde ise yazarın on yedi eseri dönemlere göre ayrılarak değerlendirilmiştir. Çalışmamız sonunda Zuhurî Danışman'ın on yedi eserden dokuz tanesinde tarihsel gerçekliği koruduğu, bir tanesinde tarihsel gerçekliği değiştirdiği ve yedi tanesinde tarihsel gerçeklerden yola çıkarak kurgu ağırlıklı anlatılar yarattığı görülmektedir. Yazarın eserlerinde ağırlığın tarihsel gerçeklerden oluşması, onun birinci misyonunun“öğretmek”olduğunu gösterir. Bu misyon eserlerde gerçek kişilerin seçilmesiyle, gerçek mekân kullanımlarıyla ve sosyal hayata dair açıklamalarla da desteklenmiştir. Eserlerde görülen bu yapılanma, Zuhurî Danışman'ın hem Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı içerisinde hem de tarihi romancılar arasında önemli bir yer edinmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of our study entitled“Zuhurî Danışman's Historical Novels and His Novel Writing”is to examine the author's seventeen works which have not yet been studied independently with a broad perspective, to bring light to Zuhurî Danışman's novel writing and the dimensions of fiction and reality discussed in his works with the help of the reviews. The study is consisted of two main parts besides the introduction and conclusion. In the first part of our study entitled“The World of Reality in Historical Novels”, the relation between fiction and reality in historical novels are discussed, and Zuhurî Danışman's Works are sorted and explained in terms of their approaches to historical reality. In the second part of our study entitled“Examining the Historical Novels of Zuhurî Danışman”, the author's works are evaluated by dividing the seventeen works into periods. At the end of our study, it is seen that Zuhurî Danışman retains historical reality in nine out of seventeen works, changes historical reality in one work, and creates fictional-based narratives based on historical realities in seven works. The fact that the author's works highly consists of historical realities indicates that his first mission is“to teach”. This mission was supported by the selection of real characters in the works, with real space usage and explanations about social life. This structure, which is seen in the works, allows Zuhurî Danışman to gain an important place both within Republican Period Turkish Literature and among historical novelists.