Uluslararası sistemde terör kavramı: Afrika'da Boko Haram örneği
Concept of the terror in the international system: The case of Boko Haram in Africa
- Tez No: 629041
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Terror, Terrorism, Africa, Nigeria, Boko Haram
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Boko Haram 2002 yılında Nijerya'da ortaya çıkan dini söylemli bir terör örgütüdür. Yapmış olduğu eylemlerle başta Nijerya olmak üzere birçok Kuzey Afrika ülkesini etkilemiştir. Örgütün ilk ortaya çıkış amacı barışçıl faaliyetler içerisinde sosyal güvenliği tesis ederek, yoksulluğun azaltılıp, işsizliğe bir çözüm bulunması yönünde adımlar atmış olsa da ilerleyen dönemlerde Batılı eğitimin haram olduğunu vurgulayarak ve zamanla başa geçen yeni liderleri ile birlikte şiddet eylemlerini arttırarak camilere, bankalara, önemli noktalara saldırarak, kadınları ve kız çocuklarını kaçırarak ülkeyi çıkmaza sürükleyen bir terör örgütüne dönüşmüştür. Bu çalışmada Boko Haram terör örgütünün ortaya çıkışı, yapmış olduğu eylemler ve diğer örgütlerle ilişkileri anlatılacaktır. Bunların sonucunda IŞİD gibi selefi cihatçı bir örgüt mü yoksa Müslüman Kardeşler gibi selefi savunmacı bir örgüt mü olduğu ve eylemlerini yakın coğrafyada mı yoksa uzak coğrafyada mı başlattığı çalışılacaktır. Ayrıca Nijerya hükümetine vermiş olduğu zararların ne derecede büyük olduğu, hükümetin örgütle mücadelesi, ABD, Çin, AB, Türkiye gibi güçlerin Nijerya ile ilişkileri ve Boko Haram'a bakışları incelenecektir. Anahtar Kavramlar: Terör, Terörizm, Afrika, Nijerya, Boko Haram
Özet (Çeviri)
Boko Haram is a religious discourse terrorist organization that emerged in Nigeria in 2002. It has affected many North African countries, especially Nigeria, with its actions. The organization's first aim was to establish social security in peaceful activities, one of the other aim was reducing the poverty and find solutions for the unemployment. Even if the organzation took actions through these aims at the beginning. Later on, it emphasised that Western education is forbidden, and by increasing its acts of violence together with its new leaders who have executive power on the organization by the time, attacking mosques, banks and important areas has turned into a terrorist organization which kidnapped women and girls and led the country into a deadlock. In this study, the emergence of Boko Haram terrorist organization, its actions and relations with other organizations will be explained. As a result, it will be studied whether it is a predecessor jihadist organization like ISIS or a predecessor-defensive organization like the Muslim Brotherhood and initiated its actions in the near to geography or in the far from geography. In addition, the extent of the damage done to the Nigerian government, the relation of the USA, China, the UN and Turkey with Nigeria views on Boko Haram will be examined.