Afganistan'da kadının siyasal ve toplumsal konumuna feminist bir yaklaşım
A feminist approach to the political and social position of women in Afghanistan
- Tez No: 629042
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ÖZDEN CANKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Kadın, Feminist Uluslararası İlişkiler Teorisi, Modernleşme, Cinsiyet Çalışmaları, Afghanistan, Woman, Feminist IR Theory, Modernization, Gender Studies
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Afganistan ve Afgan kadınının mücadelesi her zaman ilgi görmüştür. Lakin feminist uluslararası ilişkiler yaklaşımı akademik disipline çok yakın zamanda dahil olmuştur. Feminist uluslararası ilişkiler yaklaşımının savunduğu ilkelerin uluslararası sistem içerisinde sınanmasına en uygun alanlardan birisi tarihi istilalar, işgaller ve hak ihlalleri ile dolu olan Afganistan'dır. Bu çalışmada köklü Afganistan tarihi içerisinde Afgan kadınının dönüşümü, yaşadıkları, modernleşme serüvenindeki var olma çabası, azmi, cesaretiyle toplumun her alanına dahil olma isteği ve hak kazanım sürecinde yaşadıkları ve toplumsal cinsiyet rolleri ile olan mücadelesi feminist uluslararası ilişkiler yaklaşımı temel ilkeleri ile tetkik edilmeye çalışılacaktır. Çalışma aynı zamanda insani müdahale kavramı, Afganistan'daki izdüşümlerini, vadettiklerini ve kendinden önceki dönemli ile kıyasını ve 2001 Afganistan müdahalesi sonrasında ve öncesinde Afgan kadınının sosyal, politik, kamusal, ekonomik hayattaki yerinin incelenmesini kapsamaktadır. Ayrıca çalışmada genel olarak Afgan kadınlarının tümü özel olarak da farklı alanlarda mücadeleye dahil olan aktivist Afgan kadınların başarılarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The struggle of Afghanistan and Afghan women have always attracted attention. However, the feminist international relations approach has been included in the academic discipline recently. One of the most suitable areas for testing the principles advocated by the feminist international relations approach within the international system is Afghanistan, which is full of historical invasions, occupations and violations of rights. In this study, we will try to analyze the transformation of Afghan women, their desire to be present in the adventure of modernization, their determination, courage and desire to be involved in every area of society, their struggle with gender roles and their feminist international relations approach. The study also includes the concept of humanitarian intervention, its projections in Afghanistan, what it promises and its differences with the period before it used, and the place of Afghan women in social, political, public and economic life before and after the 2001 Afghanistan intervention. In addition, the achievements of the Afghan women who are involved in the struggle in different areas, in particular, all of the Afghan women in general are included in this study.