Fama ve French varlık fiyatlama modellerinin geçerliliği: Borsa İstanbul örneği
The validity of Fama and French asset pricing models: Example of Istanbul Stock Exchange
  1. Tez No: 629090
  2. Yazar: KEMAL COŞKUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TALİP TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Varlıklarını Fiyatlama Modeli, Fama ve French Üç Faktör Modeli, Fama ve French Beş Faktör Modeli, Borsa İstanbul, Capital Asset Pricing Model, Fama and French Three Factor Model, Fama and French Five Factor Model, Istanbul Stock Exchange
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın amacı, Fama ve French (1992, 1993 ve 1996) tarafından Sermaye Varlıklarını Fiyatlama Modeli'ne (SVFM) alternatif olarak geliştirilen Üç Faktörlü Model'in (FF3F Modeli) ve daha sonra yine Fama ve French (2015) tarafından geliştirilen ve mevcut çalışmalarını bir adım daha öteye taşıdıkları Beş Faktörlü Model'in (FF5F Modeli) Borsa İstanbul'da test edilmesidir. Bu doğrultuda, aylık veriler kullanılarak Temmuz 2009 – Haziran 2018 tarihleri arası 108 aylık dönemde Borsa İstanbul Ulusal 100 Endeksi'nde işlem gören ve kesintisiz verilerine ulaşılabilen firmalar kapsamında FF3F Modeli ve FF5F Modeli test edilmiştir. FF3F Modeli için kurulan 6, FF5F Modeli için kurulan 14 regresyon modeli Eviews 11 programında çoklu zaman serisi regresyon analizi ile test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, FF3F ve FF5F Modeli'nin Borsa İstanbul Ulusal 100 Endeksi üzerinde uygulanabilir olduğunu göstermiştir. Ayrıca F istatistik ve R2Adj. değerleri incelendiğinde hisse senedi getirilerini açıklamada FF3F Modeli'nin FF5F Modeli'ne kıyasla daha iyi performans gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to test these models in Istanbul Stock Exchange; The Three Factor Model (FF3F Model) which is developed by Fama and French (1992, 1993 and 1996) as an alternative to the Capital Asset Pricing Model (CAPM) and The Five Factor Model (FF5F Model) which is also developed by Fama and French (2015) that takes the existing studies one step further. According to that, using monthly data between July 2009 – June 2018, during 108-month period, FF3F Model and FF5F Model were tested within the scope of the companies that are active in Istanbul Stock Exchange National 100 Index, whose data can be accessed without interruption. 6 regression model for FF3F Model and 14 regression model for FF5F Model were tested with multiple time series regression analysis in Eviews 11 Software. The results showed that the FF3F and FF5F Model can be applied on Istanbul Stock Exchange National 100 Index. Furthermore, when the F statistics and R2Adj. values were examined, it was concluded that the FF3F model outperformed the FF5F Model in explaining the stock returns.