Türkiye ve Arnavutluk'taki doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını etkileyen faktörlerin karşılaştırmalı olarak analizi
Comparative analysis of factors affecting foreign direct investment in Turkey and Albania
- Tez No: 629413
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE EBRU AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yatırım, Doğrudan Yabancı Yatırım, Türkiye, Arnavutluk, Investment, Foreign Direct Investment, Turkey, Albania
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İlgili tez çalışmasında, Türkiye'ye ve Arnavutluk'a yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının tarihsel süreç içerisindeki gelişimi ve 2001-2019 yıllarındaki ekonomik göstergeleri analiz edilmiştir. Söz konusu tez, Türkiye'deki ve Arnavutluk'taki doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını etkileyen faktörleri karşılaştırmalı olarak analiz etmek amacıyla yapılmıştır. Küreselleşen dünyada gelişmekte olan ülkelerin refah düzeyinin artmasında yabancı sermaye yatırımları önemli bir role sahiptir. Ülkelerin büyüme kriterlerinde ve büyümenin sürdürülebilirliğinde bu ülkelerin çekebildikleri doğrudan yabancı sermaye yatırımı miktarı önemli bir kriter olarak kullanılmaktadır. Bu bakımdan Türkiye'ye ve Arnavutluk'a yönelik doğrudan sermaye yatırımlarının miktarı, sektörel dağılımı, gelişim trendi ve bu sermaye akımlarının giriş sebeplerinin açıklanmasında önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Türkiye ve Arnavutluk'un 2001-2019 yılları arasındaki gerçekleşen doğrudan yabancı yatırım düzeylerini etkileyen iktisadi değişkenler çerçevesinde enflasyon, GSYİH, döviz kuru, ithalat ve ihracatın etkilerine bakıldığında Türkiye için doğrudan yabancı yatırımları üzerinde enflasyon, döviz kuru ve ihracatın etkilerin olduğu, GSYİH ve ithalatının etkilerinin olmadığı, Arnavutluk'un doğrudan yabancı yatırımları üzerinde GSYİH ve ihracatın etkisi olduğu diğer veriler olan enflasyon, döviz kuru ve ithalatın etkilerinin olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the related thesis, the historical development of foreign direct investment in Turkey and Albania and its economic indicators in 2001-2019 were analyzed. The thesis is intended to compare the factors affecting foreign direct investment in Turkey and Albania. Foreign capital investments have an important role in increasing the welfare level of developing countries in the globalized world. The amount of foreign direct investment that these countries can attract is used as an important criterion in the growth criteria and sustainability of growth. In this respect, it is thought that the amount of direct capital investments towards Turkey and Albania will contribute significantly to explaining the sectoral distribution, the development trend and the reasons for the introduction of these capital flows. Looking at the effects of inflation, GDP, exchange rate, imports and exports within the framework of economic variables affecting the level of foreign direct investment in Turkey and Albania between 2001 and 2019, it is concluded that there is a significant and positive effect of inflation, exports, exchange rate on Turkey's foreign direct investment. Also there is a significant and positive effect of GDP and exports on Albania's foreign direct investment.