Yugoslavya iç savaşı'nda Bosna'da yaşanan etnik temizlik ve Türkiye'nin politik tavrı
The ethnic cleansing in Bosnia during the Yugoslavian civil war and Turkey's political stance
- Tez No: 629429
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yugoslavya, iç savaş, Bosna Hersek, etnik temizlik, Yugoslavia, civil war, Bosnia and Herzegovina, ethnic cleansing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bosna Hersek, Balkan yarımadasında bulunan ve 51 bin 129 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip bir ülkedir. Bosna Hersek ile Türkiye'nin, kökleri 15. Yüzyıla kadar uzanan derin bir tarihsel birlikteliklerinin bulunduğu söylenebilir. Bosna'daki Osmanlı tarihi 1463'te Fatih'in bölgeyi fethiyle başlamış ve İkinci Abdülhamid dönemine kadar devam etmiştir. Eski Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyetinin altı federe cumhuriyetinden biri olan Bosna-Hersek, bağımsızlığını 1990'lı yıllardaki Yugoslavya'nın çözüldüğü yıllarda kazanmıştır. Bosna Savaşının başlangıcı ise 1992 yılının ilkbaharına rastlamaktadır. Bosna'nın kuzey bölgelerinin hedef alındığı saldırılarda, bölgede yer alan Boşnakların uzaklaştırılması ve bir Sırp devleti kurulması amacıyla hareket edilmiştir. Sırplar tarafından gerçekleştirilen saldırılar, yakın dönemin en büyük felaketlerinden birine yol açmıştır. Kuşatma altında yer alan şehirlerde ve mülteci kamplarında, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu pek çok insan öldürülmüş, işkenceler uygulanmıştır. Balkanlar ve Bosna Hersek, yaklaşık altı asır boyunca Osmanlı kültürüyle yoğrulmuş bir coğrafya olması ve halen sayısı milyonları bulan Türk ve Müslüman nüfusuna ev sahipliği yapıyor olması nedeniyle Türkiye için oldukça büyük önem ifade etmektedir. Bu bakımdan Türkiye'nin Balkan politikaları incelenmesi gereken önemli bir konu olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'nin Yugoslavya İç Savaşında Bosna'da yaşanan etnik temizlik sırasında izlediği politik tavır ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Bosnia and Herzegovina is a country with 51.129 km² area, which is located on the Balkan peninsula. It can be said that Bosnia and Herzegovina and Turkey have a deep historical togetherness rooted at around 15th century. Ottoman history in Bosnia started with Fatih's conquest of the area in 1463 and continued until Abdulhamid II's era. Bosnia and Herzegovina, one of the six federated republics of the Socialist Federal Republic of the former Yugoslavia, gained its independence during the years when Yugoslavia was dissolved in the 1990s. The beginning of the Bosnian War coincides with the spring of 1992. In the attacks targeting the northern regions of Bosnia, action was taken to remove the Bosniaks from the region and to establish a Serbian state. The attacks by the Serbs led to one of the greatest disasters of the recent period. In cities and refugee camps under siege, many people, including women and children, have been killed and tortured. Balkans and Bosnia and Herzegovina hold great importance for Turkey, due to them being ex-Ottoman territories and presence of millions of Turks and Muslims there. In this regard, Turkey's Balkan policy is attracting attention as an important issue that should be examined. In this study, Turkey's politic stance during the ethnic cleansing in Bosnia in the Yugoslavian Civil War has been analyzed.