Product similarity calculation using attributes and texts
Ürün içeriklerini ve özelliklerini kullanarak benzerlik hesaplama
  1. Tez No: 629672
  2. Yazar: OĞUZ ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TARKAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Benzerlik, Ürün-Benzerliği, BSH Ev aletleri, Bulaşık Makinesi, Similarity, Product-Similarity, BSH, Dishwashers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bugünün dünyasındaki ürünler farklı özelliklere sahip olarak daha özel hale gelirken, bu; ürünlerin birbiriyle eşleştirilmesi ve onların birbirine ne kadar benzer olduğunu bulma konusundaki problemi de beraberinde getirmektedir. Bu problem, günümüzde üreticilerin günden güne daha farklı özellikler sunması ve ürünlerin özelleştirmesini belirleyici durumların artması ile zor bir probleme dönüşmektedir. Günümüzde mevcut kullanıma göre birçok örnek verilebileceği gibi, bu örneklerin kullandığı farklı ürün kategorilerindeki ürün verilerinin içerdiği değişik bilgiler ve özellikler incelenip analiz edilerek bu probleme genel bir çözüm modeli verilebilir. Bu problem için genel ve otomatik bir çözüm üretmek basit ya da sıradan gözükse de kendi içinde; farklı özellikler için farklı karşılaştırma teknikleri kullanmak, yüzlerce ürün içeren veritabanı hakkında genel bir anlayış oluşturmak veya ürünlerin eşsizliğini belirleyen etkileyici ve kullanışlı özellikleri ayırmak gibi değişik zorlukları içermektedir. Bu tezde, Bosch – Siemens Ev Aletleri (BSH) şirketinde Hollanda ülkesinde satılan bulaşık makinelerini içeren iki farklı tipteki veri kümesini ele alacağım, bir veri kümesi bu bulaşık makinelerinin pazarlama ve materyal metin verilerini, diğeri ise“yıllık elektrik tüketimi”veya“paketlenmiş ürünün boyutu”gibi değişik teknik özelliklere ait bilgileri içermektedir. Son olarak, ürünlerin metin ve değişik teknik özelliklerdeki genel benzerliklerini bulmak için genel bir fonksiyon kullanacağım ve sonuçlar; bilimsel bir yaklaşım içeren tez çözümünün sonuçları ve BSH şirketinin şu an kullanımda olan insan gücü ve konfigürasyon ile yönettiği ürün benzerliği aracının çıktısının sonuçları ile karşılaştırarak test edilecektir.
Özet (Çeviri)
In today's world, products are using so many different specialities to be more specific and creating such a uniqueness for themselves, which creates another problem that how to match them in more scientific way, how to find how much they are similiar around their specialities. Thisproblem is transforming into more challenging problem, as much as product specifiers are increasing and producers are trying to serve more and more different features day by day in our world. Many examples could be given regarding to real world's usage and from these examples general pattern could be created by analysing meaning of product dataset containing information of different characteristics and specialities across different categories. When you look from problem statement, it seems simple or ordinary to produce a general and automated solution for this problem but it has different kind of challenges. Such as; using different techniques to compare different type of features, creating a common and general understanding database containing hundreds of products from different product groups or recognizing fields which are more useful and effective of products' uniqueness. In this thesis, I will handle two different type of datasets, which has been contained within product category of“Dishwashers”of BSH company which have been sold in Netherlands country, one will be marketing and material text of those dishwashers which has been used on online marketing websites, other dataset will be technical attributes of products, containing information of different technical characteristics, as example;“yearly electric consumption of a product”or“dimensions of packed product”etc. In the end, Iwill try to use a general function to find general similarity for the products based on their different technical attributes and their text information.And results will be tested by comparing results of thesis that uses scientific approach versus Bosch – Siemens Home Appliances (BSH) companies' human-managed, configurable product similarity tool's output which is in place and used.