Wi-fi frekans bandındaki radyasyon
Radiation in frequency band
  1. Tez No: 629671
  2. Yazar: REMZİ ZORA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN TACER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Wi-Fi, elektromanyetik alan, elektromanyetik spektrum, frekans bandı, radyasyon, Wi-Fi, electromagnetic field, electromagnetic spectrum, frequency band, radiation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Elektromanyetik alanları, elektrik ve manyetik alanları oluşturur. Bu alanların; kaynakları, oluşum şekilleri, farkları, frekanslara göre çeşitleri açıklanarak kavramlara açıklık getirildi. Wi-Fi, elektromanyetik spektrumda radyo dalgaları ve mikrodalga frekans bandında yer alan elektromanyetik dalgalardır. Tezde, kablosuz ağ iletişimini sağlayan sistemlerden bir tanesi olan Wi-Fi'nin frekans bandındaki radyasyonu ve etkileri incelendi. Etkiler; biyolojik dokularda, elektriksel ve manyetik özellikler nispetinde oluşur. Bunlar, özgül soğurma oranları, sızma ve deri kalınlığıyla ilişkilendirilebilmektedir. Bu nedenle bu kavramlar ortaya konuldu ve bu bağlamda yapılan çeşitli biyolojik ve tıbbi araştırmalara yer verildi. Radyasyonun ne aşamada olduğunun ortaya konulması elektrik ve manyetik ölçümlerle mümkündür. Alınan ölçümler, belli seviyelerle (standartlarla) kıyaslanarak anlam ifade eder ve buna yönelik önlemler alınır. Bu standartlar ve sınırlamalara yer verilmiştir. Tezimize konu olan wi-fi modem antenlerinin temelleri ve özellikleri ortaya konularak dalga ve etki alanı analizi yapılmış ve MATLAB™ ile iki ve üç boyutlu modelleri tanıtılmıştır. Tezde teorik olarak verilen bilgilerin gerçek uygulama ile ölçümlenmesiyle teorik ve pratik bütünlüğün sağlanması amaçlandı. Ölçümler alındı, grafiklere aktarıldı ve kıyaslamalar yapıldı. Modemlerden alınan wi-fi sinyallerinin dolayısıyla radyasyonun, ulusal ve uluslar arası sınırların epeyce altında kaldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Electric fields and magnetic fields give rise to electromagnetic fields. The sources of these fields, the forms of formation, the differences, the types according to the frequency were explained in the second section and the concepts were clarified. Wi-Fi is in the radiowaves and microwaves bands in the electromagnetic spectrum. Radiation and effects of Wi-Fi, which is one of the systems that enable wireless network communication, are studied in the thesis. Effects occur within biological tissues relative to electrical and magnetic properties. These can be associated with specific absorption rates, infiltration and skin thickness. This is why these concepts were introduced and a variety of biological and medical research was included. It is possible to determine the level of radiation by electrical and magnetic measurements. The measurements are compared to certain levels (standards) and the measures are taken accordingly. These standards and limitations are introduced. The fundamentals and properties of the Wi-Fi modem antennas, which are subject to our thesis, were analyzed. Wave and effection area were illustrated with MATLAB™ in two- and three-dimensional models. The aim of the thesis is to provide the teoerical and practical integrity by measuring the theoretical information given with real application. Measurements were taken, transferred to the charts and some comparisons are made. It was concluded that the Wi-Fi signals received from modems (i.e. radiations), remain far below national and international limit values.