Koca Ren, Cinlerle Yolculuk' ve Gönülsüz Köktendinci adlı eserlerde göç/göçmenlik ve ötekileşme/ötekileştirme
Being othered/othering and immigrant/the immigration in works named Koca Ren, Traveling With Djinns and The Reluctant Fundamentalist
- Tez No: 629767
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN BÖLÜKMEŞE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmenlik, Ötekileşme, Ötekileştirme, Göçmen Edebiyatı, Koca Ren”, Cinlerle Yolculuk”, Gönülsüz Köktendinci”, Immigrant, The Immigration, Being Othered, Othering, The Modern Immigrant Literature, Koca Ren”, Traveling With Djinns”, The Reluctant Fundamentalist”
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
İnsanlık tarihinin önemli konularından biri olan göç ve göçmenlik, modern dönemde de etkisini ve gücünü devam ettirmektedir. Özellikle teknolojik olanaklar dünyanın bir köye dönüşmesini sağlamakta ve herkesin her yer hakkında çok hızlı ve kolay bilgi sahibi olmasına imkân tanımaktadır. Aynı zamanda bu durum dünya ülkeleri arasındaki refah ve kazanç dağılımının eşitsizliğinin de ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bazı toplumlar yaşam standartları konusunda her türlü olanağı ellerinde bulundururken, kimi topluluklar ise günlük gıda ihtiyaçlarını temin edememektedir. Birtakım ülkeler barış dolu, mutlu ve müreffeh bir içyapıya sahipken, başka devletler ise savaş, iç çatışma gibi sorunların yol açtığı kaostan, sıkıntı ve bunalımdan muzdariplerdir. Böylesi faktörler modern dönem insanını arayışlara zorlamakta, söz konusu halet bireysel ve kitlesel göçlerin önünü açmaktadır. Merkezinde insan olan ve mekânsal değişimi ifade eden göç niyetle başlayan, irade gösterip yollara düşmekle sona eren bir süreç değildir. Bu eylem, hedef topraklara ulaşmayla birlikte kültürel, sosyal, ekonomik, dinî birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla yaşanan sıkıntılardan kurtulmak veya daha mutlu bir yaşama kavuşmak gibi gerekçelerle icra edilen göç, böylece hedef ülke içerisinde farklı zorlukların başlamasına neden olur. Bu çalışmada Fakir Baykurt'un“Koca Ren”, Jamal Mahjoub'un“Cinlerle Yolculuk”ve Mohsin Hamid'in“Gönülsüz Köktendinci”adlı eserleri, karşılaştırmalı edebiyat bilimi verileri çerçevesinde, sosyolojik ve tarihsel inceleme yöntemlerinden faydalanılarak incelenecektir. Bu kapsamda karakterlerin kültürel, sosyal, dinî farklılıklarının yaşamaya başladıkları toplumda onları ne gibi zorluklarla karşı karşıya bıraktığı ve ne gibi yaklaşımlara hedef ettiği tespit edilmeye çalışılacaktır. Ayrıca kültürel, sosyal, dinî açıdan değişik söz konusu muhitin kahramanlar üzerinde nasıl bir etki meydana getirdiği ve onlarda ne tür başkalaşımlara sebep olduğu anlaşılmaya çaba sarf edilecektir. Her iki haletin arka planında hangi faktörlerin yer aldığı ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
Immigration is one of the important subjects in the history of humanity, which continues its influence and power in the modern period. Especially, technological opportunities have made the world a village and made it possible for everyone to easily and quickly reach the knowledge about all places. This leads to inequality in the distribution of welfare and earnings among the countries of the world. Although some societies have all kinds of opportunities for living standards, while others cannot provide their daily food needs. While some countries have a peaceful, happy and peaceful internal structure, some states suffer from the chaos, distress and depression caused by problems such as war and internal conflict. Thus, many such factors force modern people to find a solution and this leads to individual and intensive mass immigration. Migration, which is human in its centre and expresses spatial displacement, is not a process that starts with intent, shows the willingness action and ends with falling into the roads. This action leads to different problems with reaching the target lands. In particular, many cultural, social, economic and religious factors are one of the most significant problems for the immigrant. Therefore, immigration for reasons such as getting rid of the troubles and having a happier life results in different problems starting within the target country. Therefore, immigrating for having a better and happier life and overcome the troubles results in different problems starting within the target country. In the current study Fakir Baykurt's“Koca Ren”, Jamal Mahjoub's“Traveling With Djinns”and Mohsin Hamid's "The Reluctant Fundamentalist'' named works will be analyzed by using sociological and historical analysis methods within the framework of comparative literature. In this way, the problems experienced by the characters in these three novels will be examined. In this context, it will be aimed to determine what kind of difficulties the cultural, social, religious differences of the characters confront them in the society they are living in and what kind of approaches they target. It is also aimed to investigate the impact of the cultural, social differences of the environment on the characters and what kind of changes they have experienced. The factors that are present in the back ground will be discussed and detailed for both topics.