Süleyman Demirel Üniversitesi Acil Servisine başvuran KOAH hastalarının geriye dönük değerlendirilmesi
Evaluation of patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD)retrospectively who admitted to the Süleyman Demirel University emergency department
  1. Tez No: 629824
  2. Yazar: ŞERAFETTİN ENHOŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİT HAKAN ARMAĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı, nötrofil lenfosit oranı, laktat, Chronic Obsrtuctive Pulmoner Disease, neutrophile-lymphocyte ratio, lactate
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Süleyman Demirel Üniversitesi Acil Servisine Başvuran Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olan hastaların geriye dönük değerlendirilmesi KOAH genellikle zararlı partikül veya gazlara ciddi maruziyetin neden olduğu havayolu ve/veya alveoler anormalliklere bağlı kalıcı hava akımı kısıtlanması ve solunumsal semptomlarla karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH kronik bir hastalık olması yanında ataklarla seyrettiği dönemde acil servis başvurularına ve hastane yatışlarına neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı KOAH nedeniyle acil servise başvuran hastaların demografik özellikleri, vital bulguları, laboratuvar değerlerinin retrospektif olarak incelenerek hastaneye yatış ve mortalite üzerine etkisi olan parametreleri değerlendirmektir. 01.03.2016-01.03.2019 tarihleri arasında hastanemiz acil servisine başvuran 18 yaş ve üzeri KOAH'lı 444 hastanın dosyası retrospektif olarak tarandı. Hastaların demografik özellikleri, vital bulguları, hemogram, CRP, kan gazı değerleri kaydedildi. NLO, PLO, MLO değerleri sistem üzerinde hesaplandı. Toplam 444 hasta değerlendirildi. Hastalardan 188'inde (%47) yatış, 207'sinde (%42) taburculuk kararı verilmiş idi. Yatış kararı verilen hastalarda taburcu edilenlere göre nabız, SaO2, WBC, nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, CRP, NLO, MLO, PLO, kan gazı değerlerinde istatiksel olarak anlamlı fark izlendi. Yatış kararı verilmesinde CRP ve pO2 değerlerinin prediktif etkisinin olduğu gözlendi. Hastaların 49'u (%11) ex olmuş idi. NLO ve laktat değerlerinin mortaliteyi tahmin etmede kullanılabileceği gözlendi. KOAH ile acil servise başvuran hastalarda hem kolay ulaşılabilir hem de hızlı sonuç veren hemogram, CRP, kan gazı parametrelerinin kullanılması klinisyene yatış kararı verilmesi ve hastaların prognozunu öngörme açısından yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) retrospectively who admitted to the Süleyman Demirel University Emergency Department COPD is a common, preventable and treatable disease characterized by persistent airflow restriction and respiratory symptoms, often caused by severe exposure to harmful particles or gases, and / or alveolar abnormalities. In addition to being a chronic disease, COPD causes emergency services admittings and hospitalizations during the attacks. The aim of this study is to evaluate the demographic characteristics, vital signs, laboratory values of patients admitted to the emergency department due to COPD, to evaluate the parameters that affect hospitalization and mortality by retrospectively. The files of 444 patients with COPD aged 18 years or older who applied to the emergency department of our hospital between 01.02.2016-28.02.2019 were reviewed retrospectively. Demographic features, vital signs, hemogram, CRP, blood gas values of the patients were recorded. NLO, PLO, MLO values were calculated on the system. A total of 444 patients were evaluated. It was decided to hospitalize in 188 (%47) and discharge in 207 (%42). There was a statistically significant difference in pulse, SaO2, WBC, neutrophil count, lymphocyte count, CRP, NLO, MLO, PLO, blood gas values compared to the patients discharged. CRP and pO2 values had a predictive effect on admission. 49 (%11) of the patients were ex. It was observed that NLO and lactate values can be used to predict mortality. The use of hemogram, CRP, blood gas parameters, which are both easily accessible and fast, in patients presenting to the emergency department with COPD, helps the clinician to decide on hospitalization and predict the prognosis of the patients.