Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Servisinde yatan hastaların demografik ve klinik özelliklerinin retrospektif incelenmesi
Retrospective study of demographic and clinical features of patients hospitalized in The Medical Oncology Service of Ondokuz Mayis University
- Tez No: 629839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHİDDİN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kanser, klinik özellik, demografik özellik, onkoloji, Cancer, clinical feature, demographic feature, oncology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç: Kanser kaydı, malignitelerin toplum üzerindeki etkisini değerlendirmek ve kontrol altına almak amacıyla rapor edilebilir neoplazmaların oluşumu ve özellikleri hakkında sürekli ve sistematik bir veri toplama sürecidir ve halk sağlığı profesyonellerinin gelecekteki stratejilerin formülasyonu için kanser insidansı dinamiklerini anlamalarına yardımcı olur. Biz de bölgemizdeki kanser insidans çalışmalarına katkı sağlamak maksadıyla 2018 -2019 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Servisinde yatarak tedavi gören hastaların demografik ve klinik özelliklerinin tanımlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Retrospektif ve tanımlayıcı özellikli çalışmamızın çalışma grubu fakültemiz Tıbbi Onkoloji bölümü tarafından takipli 2018-2019 tarihleri arasında Tibbi Onkoloji servisine yatışı yapılan 18 yaş üstü kanser hastalarından oluşturuldu. Hastaların demografik ve klinik özelliklerine ait verilere hastane elektronik veri tabanı ve hasta dosyalarından ulaşıldı. Excel formatında hazırlanan veri toplama formlarına hastaların yaş, cinsiyet, kanser organ adı ve patolojik tipi, tanı tarihi, metastaz varlığı, başvuru nedeni, yatış laboratuvar sonuçları, başvuru zamanı, serviste yattığı süre (gün), tekrar yatış durumu, hastanın servis yatış sonu durumu kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda Tıbbi Onkoloji servisinde yatışı olan 519 başvuru değerlendirilmiştir. 134 yatışın mükerrer yatış olduğu 385 kişinin verileri incelenmiştir. 385 hastanın 226'sı (%58,7) erkek, 159'u (%41,3) kadın hastalardan oluştuğu, yaş ortalamasının 59,74±12,74 (21,0-86,0) bulundu. Hasta bazında incelendiğinde, 286 kişinin 1 kez yatışı olduğu, 99 kişinin ise mükerrer yatışının bulunduğu saptandı. Ortalama yatış süresi 13,49±14,00 gün olarak saptandı. Toplam yatışın 226'sı (%43,5) ayaktan, 253'ü (%48,8) acil servisten, 40'ı ise (%7,7) diğer servislerden devir şeklinde olduğu bulundu. En sık başvuru nedeninin 153'ü (%29,5) palyatif, 67'si (%12,9) enfeksiyon, 65'i (%12,5) tedavisinin idamesi şeklinde olduğu belirlendi. En çok akciğer kanseri (%21,0), ikinci sırada mide kanseri (%12,5), üçüncü sırada meme kanseri (%11,7) olduğu bulundu. Sonuç: Çalışmamızda tıbbi onkoloji servisine yatışı yapılan hastaların büyük çoğunluğunu ileri evre metastatik hastalığı olan ve palyatif desteğe ihtiyacı olan hasta grubu oluşturmaktadır. Öncelikle palyatif bakım merkezleri ile evde sağlık hizmetlerinin aktif ve etkin kullanılması gerekmektedir. Ayrıca hasta bakım evleri ile düzenlemelerinin yapılarak tüm bu destek tedavi hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Multidisipliner yaklaşımla algoritmaların hazırlanması ve birimler arası sevk düzeninin belirlenmesi hastaların ve bakımını veren kişilerin yaşam kalitesini arttıracaktır. Böylece yatış sıklığı ile üçüncü basamak servis ve polikliniklerinin kapasitelerini aşan başvurular azaltılarak hasta takip ve bakım kalitesi artacaktır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Cancer registration is the continuous and systematic process of collecting data on the formation and properties of reportable neoplasms to assess and control the impact of malignancies on the community and helping public health professionals understand the dynamics of cancer for the formulation of future strategies. In order to contribute to cancer incidence studies in our region, we aimed to determine the demographic and clinical characteristics of the patients who received inpatient treatment at Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Medical Oncology Service between 2018 and 2019. Material and Method: The study group of our retrospective and descriptive study was composed of cancer patients over the age of 18 who were admitted to and followed up by the Medical Oncology department of our faculty the oncology service between 2018-2019. The demographic and clinical data of the patients were accessed from the hospital electronic database and patient files. Age, gender, cancerous organ name and pathological type, date of diagnosis, presence of metastasis, the reason of admission, hospitalization laboratory results, time of admission, duration of hospitalization (days), re-hospitalization and the patient's post-hospitalization status were recorded on data collection forms prepared in Excel format. Results: In our study, 519 applications with hospitalization in Medical Oncology service were evaluated. The data of 385 patients who was hospitalized and 134 repeated hospitalizations were examined. Of the 385 patients, 226 (58.7%) were male and 159 (41.3%) were female. The mean age was 59.74 ± 12.74 (21.0-86.0). When examined on a patient basis, it was determined that 286 people were hospitalized once and 99 were repeatedly hospitalized. The average hospitalization time was 13.49 ± 14.00 days. It was found that 226 (43.5%) of the total hospitalizations were due to patient applications to the department of Medical oncology, 253 (48.8%) from the emergency department and 40 (7.7%) from other services. The most common reasons for applications were 153 for palliative (29.5%), 67 for infection (12.9%), and 65 for maintenance therapy (12.5%). It was found that lung cancer was the most common (21.0%), followed by stomach cancer (12.5%), and breast cancer (11.7%). Conclusions: In our study, the majority of patients admitted to the medical oncology service are patients with advanced metastatic disease and need palliative support. Firstly, palliative care centers and formal home care services should be used actively and effectively. In addition, should be making arrangement about hospis and all these supportive care services should be expanded. Preparing algorithms with a multidisciplinary approach and determining the referral order between units will increase the quality of life of patients and caregivers. Thus, the applications that exceed the frequency of hospitalization and the capacities of tertiary care and outpatient clinics will be reduced, and patient follow-up and care quality will increase.