Ratlarda 2450 MHZ radyofrekans radyasyona fetal dönem maruziyetin tiroid bezi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effect of 2450 MHZ radiofrequencyradiation exposure during intrauterine period onthyroid gland in rats
- Tez No: 629857
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FARUK OKTAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: radyofrekans radyasyon, 2450 MHz, tiroid, Wi-Fi, Faraday kafesi, radiofrequency radiation, 2450 MHz, thyroid, Wi-Fi, Faraday cage
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Wi-Fi olarak adlandırılan, kablosuz internet sağlayıcıların yaydığı radyofrekans (RF) radyasyonlara gebelik süresince gün boyu maruz kalan ratların yavrularının tiroid dokularında bir soruna yol açıp açmadığının ortaya konmasıdır. Gereç ve yöntem: Çalışma Sprauge Dowley türü ratlarda gerçekleştirildi. Ratlar gebelik süresince Wi-Fi dalgalarını simüle eden bir jeneratör yardımıyla 2450 MHz frekanslı, 1W çıkış güçlü pulse dalga modunda radyofrekans radyasyona (24 saat/gün) maruz bırakıldı. 24 saat/gün ışınlamayı sağlamak amacıyla Faraday Kafesi kullanıldı. Doğan yavrular çalışmaya dahil edildi. Laktasyon sonrası cinsiyet tayini yapılarak, erkek ratlar randomize olarak seçildi. Seçilen (n=8) deney grubunu, gebelik süresince herhangi bir RF radyasyonuna maruz bırakılmayan ratların yavruları (n=8) ise kontrol grubunu oluşturdu. 6 ayın sonunda ratlar disseke edildi. Tiroid dokuları histopatolojik ve biyokimyasal olarak değerlendirildi. Histopatolojik incelemelerde mononüklear hücre infiltrasyonu, vasküler konjesyon, fibrozis, atipik tirosit, tiroid folikül dejenerasyonu ve kolloid azalma değerlendirildi. Biyokimyasal incelemelerde; hücre içi apoptozun değerlendirilmesi için Tunel Assay yöntemi kullanıldı. DNA çift zincir kırıklarının göstergesi olan H2AX ekspresyonu ELISA kiti ile incelendi. Bulgular: Deney grubunda mononüklear hücre infiltrasyonu (p:0.038) ve vasküler konjesyonda (p0.05). Kontrol grubundaki ratlarda Tunel pozitif hücre yüzdesi ortalama 52.8 ±12.3, deney grubundaki ratlarda ise 49.8 ±11.7 idi. Kontrol ve deney grubundaki ratlarda Tunel pozitif hücre yüzdesi açısından bir fark saptanamadı (p:0.62). H2A.X antikor düzeyi kontrol grubundaki ratlarda ortalama 19.39±3.8ng/ml, deney grubundaki ratlarda ortalama 20.81±8.7ng/ml olarak saptandı. Deney ve kontrol grubundaki ratlarda H2A.X antikor düzeyleri açısından bir fark bulunamadı (p:0.68). Sonuç: Bu çalışmada intrauterin dönemde 2450 MHz RF radyasyona maruz kalan ratların tiroid dokusunda mononükleer hücre infiltrasyonunda minimal artış ve vasküler konjesyonda minimal artış saptandı. Hücre içi apoptozda azalma istatistiksel olarak anlamlı olmasa da, bu azalmanın ileri dönemde sağlık problemlerinin açığa çıkmasına zemin hazırlayabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine whether rats that were exposed to radiofrequency radiation (RF) emitted by wireless internet providers, also known as Wi-Fi, throughout their pregnancy cause a problem in thyroid tissue of their offspring. Materials and Methods: Sprauge-Dowley rats were used in this study. Rats were exsposed to radiofrequence radiation (24 hours/day) with 2450 MHz frequencty and 1 W of output pulse wave mode using a generator simulating Wi-Fi waves during pregnancy. Faraday cage was used in order to provide irradiating for 24 hours/day. Born offspring was included to the study. Gender was determined after lactation and male rats were selected randomly. While randomly selected rats (n=8) represent experimental group, offspring of rats (n=8) not exposed to RF radiaton represent control group. 6 months later, rats were dissected and their thyroid tissues were examined histopathologically and biochemically. During the histopathological analysis; mononuclear cell infiltration, vascular congestion, fibrosis, atypical tyrocyte, degeneration of thyroid follicle and colloid reduction were evaluated. Tunel Assay which is widely used to detect intracellular apoptosis was used fort he biochemical analysis. Expression of H2AX, which is an indicator for DNA double strand breaks, was determined using ELISA kit. Results: In the experimental group, mononuclear cell infiltration (p=0.038) and vascular congestion (p0.05). While ratio of Tunel positive cells in control group was 52.8 ±12.3, it was %49.8 ±11.7 in experimental group. Differences of Tunel positive cells between experimental and control group was not statistically significant (p=0.62). Level of H2A.X antibody was 19.39±3.8ng/ml and 20.81±8.7ng/ml in control group and experimental group, respectively. Differences of H2A.X level between control and experimental group was not statistically significant (p=0.68). Conclusion: : In this study, minimal increase of both mononuclear cell infiltration and vascular congestion was detected in rats exposed to RF radiation with 2450 MHz during intrauterine period. Although decrease in intracellular apoptosis is not statistically significant, it is thought that decrease in intracellular apoptosis can cause emergence of health problems in the future.