Stromal vasküler fraksiyon ile kemik iliği konsantresinin birlikte kullanımlarının tek tek kullanılmalarına göre aşil tendonu üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of co-use stromal vascular fraction and bone marrow concentrate according totheir single use the effects of on achilles tendon
  1. Tez No: 630072
  2. Yazar: EMİN YUSUF AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BOZKURT, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET DOĞAN AŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Ortopedi ve Travmatoloji, Tıbbi Biyoloji, Anatomy, Orthopedics and Traumatology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Aşil tendonu, kemik iliği konsantresi, stromal vasküler fraksiyon, tendinopati, Achilles tendon, bone marrow concentrate, stromal vascular fraction, tendinopathy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kas-İskelet Sistemi ve Rejeneratif Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tendonlar, kendilerine özgü fibroblastlara (tenositler) sahiptir ve bu tenositler yoğun bir hücre dışı matriks oluştururlar. İnsan vücudunda en güçlü tendon olmasına rağmen, aşil tendonu vücutta en sık yaralanan tendondur. Tendon iyileşmesine yönelik, ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve fizik tedavi uygulamalarını da içeren birçok geleneksel tedavi kullanılmaktadır. Ancak, bu tedavi yöntemleri ile istenilen sonuçlar elde edilememektedir. Bu tedavilerin dışında, rejeneratif tıbbın gelişmesiyle farklı tedavi yöntemleri bulunmuştur. Bunlar ikisi stromal vasküler fraksiyon (SVF) ve kemik iliği konsantresi (KİK)'dir.Bu tezin amacı, SVF ile KİK' in birlikte kullanımlarının aşil tendon yaralanmalarının tedavisi üzerine etkisini değerlendirilmesidir. Araştırmada oluşturulan hayvan deneyinde kontrol grubu ve her bir deney grubu için beşer hayvan kullanıldı. Bu çalışmada histolojik bir derecelendirme sistemi ile tendon iyileşmesi sınıflandırıldı. Elastosonografi ile elde edilen doku rengi ve sayısal veriler ise iyileşen dokunun biyomekanik karakterizasyonunda kullanıldı. Çalışmanın sonucunda elastosonografi çekilmiş 12 tavşanın gerilme değerleri 1. Ay sırasıyla ortalama sağlam grubu 0.30, kontrol grubu 1.77, %100 SVF grubu 0.51, %100 KİK grubu 0.50, %50 SVF- %50 KİK grubu 0.69, %75 SVF- %25 KİK grubu 0.62 ve %25 SVF- %75 KİK grubu 0.79 olarak bulundu. 2.Ay ise ortalama sağlam grubu 0.23, kontrol grubu 1.30, %100 SVF grubu 0.35, %100 KİK grubu 0.38, %50 SVF- %50 KİK grubu 0.33, %75 SVF- %25 KİK grubu 0.29 ve %25 SVF- %75 KİK grubu 0.32 olarak bulundu. Histolojik değerlendirme sonucunda tendon dokularının iyileşme puanları ortalama puanları sırasıyla sağlam grubun 0, kontrol grubunun 6.6, %100 SVF grubunun 9.33, %100 KİK grubunun 4.5, %50 SVF- %50 KİK grubunun 4.6, %75 SVF-%25 KİK grubunun 5.5 ve %75KİK- %25 SVF grubunun ise 7 olduğu tespit edildi.Sonuç olarak elde edilen veriler KİK ve SVF'nin birlikte kullanımlarının tek tek kullanımlarına göre aşil tendonunu daha etkin bir şekilde iyileştirildiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tendons have their own fibroblasts (tenocytes) and these tenocytes form a dense extracellular matrix. Although it is the strongest tendon in the human body, the Achilles tendon is the most frequently injured tendon in the body. Many traditional treatments are used for tendon healing, including drug therapy, surgical treatment, and physical therapy applications. However, the desired results cannot be obtained with these treatment methods. Apart from these treatments, different treatment methods have been found with the development of regenerative medicine. These are two stromal vascular fractions (SVF) and bone marrow concentrate (BMC).The aim of this thesis is to evaluate the effect of using SVF and KIK on the treatment of Achilles tendon injuries. In the animal experiment created in the study, five animals were used for the control group and each experiment group. In this study, tendon healing was classified with a histological grading system. The tissue color and numerical data obtained by elastosonography were used in the biomechanical characterization of the healing tissue.As a result of the study stress ratios of 12 rabbits that received elastosonography were healthy group 0.30, control group 1.77, 100% SVF group 0.51, 100% BMC group 0.50, 50% SVF- 50% BMC group 0.69, 75% SVF- 25% BMC group was 0.62 and 25% SVF- 75% BMC group was 0.79 in first month. In the second month, healthy group is 0.23, the control group is 1.30, 100% SVF group is 0.35, 100% BMC group is 0.38, 50% SVF-50% BMC group is 0.33, 75%SVF-25% BMC group is 0.29 and 25% is SVF-% 75 BMC group is found to be 0.32. Histological evaluation was performed on 30 rabbit achilles tendons and mean scores were healthy group is 0, control group is 6.6, 100% SVF group is 9.33, 100% BMC group is 4.5, 50% SVF- 50% group is 5.5, 75% SVF-25% BMC group is 5.5 and 75% BMC -25% SVF group was found to be 7. With these results, it has been proven that the use of mixtures together improves the Achilles tendon more effectively than the individual uses.