Türkiye'de sektörel bazda enerji yönetim sistemi uygulamalarının enerji verimliliğine etkileri
The impact on the energy efficiency of the energy management system implementation on sectoral basis in Turkey
  1. Tez No: 630199
  2. Yazar: ÖZGÜL KOÇAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM EYİDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Verimliliği, Enerji Yönetim Sistemi, ISO 50001, Energy Efficiency, Energy Management System, ISO 50001
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Azalan enerji kaynakları ve mevcut enerji kaynaklarının etkin kullanılamaması enerji yönetimi ile birlikte enerji verimliliği kavramını önemli bir boyuta taşımaktadır. Enerji Yönetimi ürün kalitesinden, konfordan ve çevresel koşullardan ödün vermeden tüketilen enerjinin etkin bir biçimde kullanılmasını sağlamaya yönelik oluşturulan organize faaliyetler bütünüdür. İşletmelerde Enerji Yönetim Sistemi'nin kurulması için sistemin gerektirdiği faaliyetleri uygulamak, yönetmek ve bu faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamak gerekmektedir. Bu çalışmada, tekstil, demir-çelik, ağaç sanayi ve gıda sektörlerinde Enerji Yönetim Sistemi'nin kurulması, uygulanması ve enerji verimliliğine olan etkileri ele alınmıştır. Enerji Yönetim Sistemi kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin işletmeye olan faydaları ve enerji performansına olan pozitif etkileri incelenmiştir. Tekstil, demir-çelik, ağaç sanayi ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren endüstriyel kuruluşlarda gerçekleştirilen projelerin kuruluşa getirileri hakkında değerlendirmeler ve analizler yapılmıştır. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin Enerji Yönetim Sistemi kurulumu sonrası, enerji tüketiminde %1,04 azalma sağlanmıştır. Demir çelik sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin Enerji Yönetim Sistemi kurulumu sonrası toplam enerji tüketiminde %2,00 azalış elde edilmiştir. Ağaç sanayi sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin enerji kurulumu sonrası biyokütle tüketimi 516,05 kWh/m2 değerinden 498,23 kWh/m2 değerine düşmüştür. Doğalgaz tüketimi ise 202,54 kWh/m2 değerinden 181,71 kWh/m2 değerine düşmüştür. Gıda sanayinde faaliyet gösteren bir A işletmesi spesifik enerji tüketiminde %1,99 iyileşme sağlanmıştır. Gıda sektöründe faaliyet gösteren bir B işletmesi için toplam enerji tüketiminde %1,06 azalma sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Decreasing energy resources and the inability to use the existing energy resources effectively bring the energy efficiency concept together with the energy management to an important level. Energy Management is a set of organized activities aimed at ensuring the efficient use of energy consumed without sacrificing product quality, comfort and environmental conditions. In order to establish the Energy Management System in enterprises, it is necessary to implement and manage the activities required by the system and ensure the sustainability of these activities. In this study, the establishment, implementation and effects of Energy Management System in textile, iron and steel, wood industry and food sectors are discussed. The benefits of the activities carried out within the scope of the Energy Management System and the positive effects of these activities on energy performance were examined. The evaluations of the projects realized in industrial organizations operating in textile, iron-steel, wood industry and food sectors were evaluated. After the Energy Management System installation, a 1.04% reduction in energy consumption was achieved. After the installation of the Energy Management System of an enterprise operating in the iron and steel industry, the total energy consumption decreased by 2.00%. Biomass consumption has decreased from 516,05 kWh/m2 to 498,23 kWh/m2 after energy installation of an enterprise operating in wood industry. Natural gas consumption has decreased from 202,54 kWh/m2 to 181,71 kWh/m2. A company operating in the food industry achieved a 1.99% improvement in specific energy consumption. A total of 1.06% reduction in total energy consumption was achieved for a B enterprise operating in the food sector.