Depo gazından enerji üretimi ve bir örnek uygulama
Energy generation from landfill gas and a sample application
  1. Tez No: 630342
  2. Yazar: BAŞAK YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Evsel Atık, Çöp Gazı, Deponi Gazı Tahmin, LandGEM, Sivas, Domestic Waste, Landfill Gas, Landfill Gas Estimate, LandGEM, Sivas
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada; evsel atıktan enerji üretimi konusu ve Türkiye'deki mevcut durum incelenerek, aynı zamanda Sivas İli düzenli depolama sahasında faaliyette olan çöp gazından elektrik üretim tesisi LandGEM Modeli vasıtasıyla verimlilik açısından değerlendirilmiştir. Sivas İli için gelecek yıllara yönelik nüfus değişimi İller Bankası metodundan yararlanılarak tahmin edilmiştir. Bu tahmin sonuçlarına bakılarak gelecek yıllara yönelik oluşması öngörülen evsel katı atık miktarları hesaplanmıştır. Sivas İli katı atık kompozisyon verileri ile IPCC (Intergovermental Panel on Climate Change) metodolojisinden yararlanılarak metan üretim potansiyeli (L0) hesaplanmış ve Sivas ilinin yağış miktarı vb. gibi meteorolojik verileri göz önüne alınarak metan üretim hızı (k) belirlenmiştir. Temin edilen veriler ile deponi gazı tahmin modeli olan LandGEM versiyon 3.02 Modeli çalıştırılarak; Sivas Seyfebeli düzensiz deponi ve Sivas düzenli deponi alanlarına yönelik deponi gazı ve metan miktarları elde edilmiştir. Bu sahalardan elde edilebilecek elektrik enerjisi potansiyelleri hesaplanmış ve tesis verileri ile karşılaştırılmıştır. Yararlanılan LandGEM Modeli vasıtasıyla gerçeğe yakın boyutta tahminler yapıldığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, energy generation from domestic waste and the current situation in Turkey were examined, and the electricity generation plant using landfill gas and operating in the sanitary landfill in Sivas province was also evaluated for efficiency through the LandGEM Model. The population change for future years in Sivas province was estimated using the İller Bankası method. Based on these estimation results, the amounts of domestic solid waste projected to be generated in future years were calculated. The methane production potential (L0) was calculated by the IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) methodology using the solid waste composition data in Sivas province and the methane production rate (k) was determined by considering the meteorological data of Sivas province such as the amount of precipitation, etc. The LandGEM version 3.02 Model, which is the landfill gas estimation model, was run with the obtained data, and the amounts of landfill gas and methane were obtained for the Sivas Seyfebeli open municipal solid waste (MSW) dump site and Sivas sanitary landfill. The electrical energy potentials that could be obtained from these sites were calculated and compared with the production data of the plant. It was revealed that realistic estimations were made through the LandGEM Model used.