1990'lı yıllarda İslamcı dergilerde kadın kimliği tartışmaları: 'Yeni Zemin' örneği
The discussion of woman's identity in the Islamic magazines in the 1990s: The case of Yeni Zemin
- Tez No: 630476
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT HAKKI AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İslamcılık, Batıcılık, Feminizm, Kadın Kimliği, Yeni Zemin Dergisi, İslamism, Westernism, Feminism, Woman Identity, Yeni Zemin Journal
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Türkiye'de Cumhuriyetin ilanı, yalnızca bir rejim değişikliği olmasının çok ötesinde bir anlama sahip olmuştur. Cumhuriyet rejimi, her şeyden önce bir ulus-devlet meydana getirme amacıyla yola çıkmıştır. Avrupa'ya giden Osmanlı aydınları düşünsel olarak yaşadıkları değişim neticesinde Batı yanlısı akımlar üzerinden yeni bir ulus-devletin kurulmasını sağlamıştır. Bir imparatorluk bakiyesinden ulus-devlet yapısı kurmaya çalışmanın sorunlu bir süreç olacağı herkes tarafından makul görünebilir bir gerçeklik olmalıdır. Bu çabaları daha da zorlu hale getiren unsur, ulus-devlet yapısının devlet eliyle yürütülecek kapsamlı bir Batılılaşma arayışıyla birleştirilmesidir. Dolayısıyla hızlı bir Batılılaşma projesi yürütülmüş, bu çabaların başarıya ulaşabilmesi için de devletin ve toplumun Osmanlı-İslam geçmişi unutturulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı Osmanlının son dönemlerinde Osmanlıyı yıkılmaktan kurtarmak amacıyla ortaya çıkan iki karşıt fikir akımı İslamcılık ve Batıcılık arasındaki yaşanan gerilimi kadın meselesi üzerinden tarihsel bir bağlamda yansıtarak 1993 yılında çıkan İslamcı bir dergi olan Yeni Zemin dergisinin fikir ve düşünce dünyasına olan katkılarını analitik bir bakış açısıyla değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
The establishment of the Republic of Turkey did not only represent a change in the system but also it had significant meanings beyond that. First of all, the republican regime wanted to construct a nation-state. The Ottoman intellectuals, who had traveled to Europe and been influenced by the Western ideas, helped to set up a nation-state due to the change in their views. It must be palpable that founding a nation-state from the remnants of an empire would be thorny process. What makes this process complex was the conflation of a nation-state building efforts and of a comprehensive Westernization approach by the state itself. Thus, a haphazard Westernization process was executed by the state which aimed an absolute success, thereby striving to make the public forget about their Ottoman-Islamic past. The purpose of this study is to evaluate the contributions of the Yeni Zemin, which was an Islamist magazine published in 1993, to the intellectual discussions by analyzing the dispute between two opposite ideas, Islamic traditions and Western values, which were seen as two of the ideas to prevent the Ottoman Empire from collapsing, from the perspective of 'woman issue' in the historical context.