2012-2019 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi kemik iliği nakil merkezinde nakil yapılan hastaların demografik, klinik, epidemiyolojik incelenmesi
Demographic, clinic and epidemiologic analysis of stem cell transplanted patients in Ataturk University Medical School bone marrow transplantation center between 2012 and 2019
  1. Tez No: 630763
  2. Yazar: ASLI KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ KİKİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik iliği nakli, allogeneik kök hücre nakli, otolog kök hücre nakli, Bone marrow transplantation, allogeneic stem cell transplantation, autologous stem cell transplantation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Çalışmamızda 2012-2019 yılları arasında Atatürk Üniveristesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü erişkin kemik iliği nakil merkezinde nakil yapılan hastaların demografik, klinik ve epidemiyolojik verileri araştırılarak litaretüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:Çalışmamıza 100 hasta dahil edildi. Hasta verileri retrospektif olarak dosya ve hastane bilgi sistemi kayıtları incelenerek değerlendirildi. Verilerin analizinde Statistical Package for the Social Sciences (SPSS v20) programı kullanıldı. Bulgular: Hastaların 78'i (%78) otolog kök hücre nakli (OKİT), 22' si (%22) allogeneik kök hücre nakli (AKİT) yapılmıştı. Hastaların % 42 'si kadın, %58'i erkek idi. Yaş ortalaması 49,5 ±13,3 (16-69) idi. Verilen kök hücre sayısı 5 25×10 4 ±3 781 753 (103× 104-36 ×106). Ortalama nötrofil–trombosit engraftman süresi sırası ile 10 ±7(2-65), 13±8(2-67) gündü. En sık OKİT yapılan olgular multiple myelom (%44,9 ) tanılı iken en sık AKİT yapılan olgular AML (%50) tanılı idi. Nakil hastalarının tahmini yaşam süresi 85.24 ±4.82 aydı. Hastaların 1. yılda ve 5. yılda sağkalım oranları sırasıyla %88.5 ± %3.3 ve %71.4 ± %4.9' idi. OKİT uygulanan hastaların 1 yıllık ve 5 yıllık sağkalım oranları sırasıyla %85.1 ± 4.1 ve 77.5 ± 5.0 idi. AKİT uygulanan hastaların 1 yıllık ve 5 yıllık toplam sağkalım oranları sırasıyla % 63.6 ±10.3 ve 53.2 ±11.0 idi. Sonuç:Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular neticesinde kemik iliği nakli merkezimizde çeşitli hastalıklara başarı ile kemik iliği nakli yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this retrospective study, we aimed to investigate demographic, clinic and epidemiologic features of 100 patients who were hematopoietic stem cell transplanted in the Adult Bone Marrow Transplantaion Center of Ataturk University Research Hospital between 2012 and 2019. Materials And Methods: 100 patients were included in this study. Data were obtained from patient files and Hospital Information System records. Statistical analyses were performed by using SPSSv20 program. Results: 78 percent of the cases were autologous, and 22 percent of ones were allogeneic stem cell recipients. 42 percent were female and 58 percent were male. Mean age was 49.5±13.3 (16-69). Average amount of stem cell infused was 5.25x106 ± 3.78 (1.03-36.10). The mean durations for neutrophil and platelet engraftment were 10 ± 7 (2-65) and 13 ± 8 (2-67) days respectively. Multiple myeloma was the most common diagnosis of autologous stem cell transplantation (ASCT) performed patients (44.9%) whereas AML was those of allogeneic stem cell transplantation (allo-SCT) performed ones (50%). The estimated life expectancy of all transplanted cases was 85.24 ± 4.82 months. For all transplanted patients, one-year and five-year overall survival rates were 88.5 ± 3.3 and 71.4±4.9 percent respectively. 1-year and five year overall survival rates for ASCT cases were 85.1±4.1 and 77.5±5 percent and for allo-SCT cases, 63.6±10.3 and 53.2±11 percent respectively. Conclusion: As a result of the findings in our study,bone marrow transplantation is being effectively performed in various diseases in our bone marrow transplantation center.