Yönetici hemşirelerin aile içi şiddet gören kadın çalışanlara yaklaşımı
The approach of nurse managers to female employees who are subjected to domestic violence
  1. Tez No: 630767
  2. Yazar: BURCU ALAÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ BAYKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, Hemşirelikte Yönetim, Kadın çalışan, Nitel araştırma, Yönetici Hemşireler, Domestic violence, Management in nursing, Female employee, Qualitative research, Nurse Managers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu araştırma; hastanelerde görevli yönetici hemşirelerin, aile içi şiddet gören kadın çalışanlarına yönelik yaklaşımlarını belirlemek amacıyla, nitel araştırma yöntemi kullanılarak tanımlayıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini; olasılıksız örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik yöntemiyle, üç farklı hastane grubunda (üniversite, Sağlık Bakanlığı ve özel hastane), farklı yönetsel pozisyonlarda (Hemşirelik Hizmetleri Müdürleri ve Yardımcıları, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürleri ve Yardımcıları, Anabilim Dalı Başhemşireleri ve Yardımcıları ile Sorumlu Hemşireler) görev alan, farklı deneyim ve eğitime sahip 52 yönetici hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, alan yazında yer alan çalışmalardan yararlanılarak hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formuyla, birebir derinlemesine görüşme yapılarak toplanmıştır. Toplanan veriler, içerik analizi yöntemiyle analiz edilerek, tema, alt tema ve kodlar oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular;“yönetici hemşirelerin aile içi şiddet kavramı ve nedenlerine ilişkin görüşleri”,“yönetici hemşirelerin aile içi şiddet gören çalışanlarına ilişkin görüşleri ”,“aile içi şiddetin iş yaşamına yansımaları”,“yönetici hemşirelerin aile içi şiddete ilişkin tutumu”olarak dört kategori altında ana ve alt temalara ayrıştırılarak yapılandırılmıştır. Araştırma bulgularında yönetici hemşirelerin aile içi şiddet kavramı ve nedenlerine ilişkin görüşleri kategorisinde; şiddetin tanımı ve şiddetin nedenleri temaları, yönetici hemşirelerin aile içi şiddet gören çalışanlarına ilişkin görüşleri kategorisinde; aile içi şiddet gören çalışanların özellikleri, aile içi şiddetin çalışanları nasıl etkilediği, çalışanların aile içi şiddetle mücadele yaklaşımları temaları yer almaktadır. Aile içi şiddetin iş yaşamına yansımaları kategorisinde; çalışanın şiddet gördüğünün nasıl fark edildiği, aile içi şiddetin iş yaşamına yansımaları, yönetici hemşirelerin aile içi şiddete ilişkin örgütsel yaklaşımı temaları yer alırken; yönetici hemşirelerin aile içi şiddetle ilişkin tutumu kategorisinde ise kabullenirdim, sorunların nedenlerini belirleyerek çözmeye çalışırdım, destek alırdım ve boşanırdım temaları oluşturulmuştur. Bu araştırma sonucunda; aile içi şiddetin sağlık kurumlarında performans düşüklüğü ve verimsizliğe yol açtığı dikkate alınarak, sağlık kurumlarında bu konuda personel politikalarının oluşturulması, tüm yöneticilere aile içi şiddete ilişkin eğitim verilmesi ve aile içi şiddetle mücadelede çocukların yetiştirmesinden ülkedeki sosyal politikaların uygulanmasına kadar geniş bir açıdan önleyici düzenlemelerin yapılması gerektiği belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in descriptive design by using the qualitative research method in order to determine the attitudes of nurse managers who work in administrative positions in hospitals towards female employees who are subjected to domestic violence. The sample of the research consists of 52 nurse managers who work in different managerial positions with different experience and training (Nursing Services Managers and Assistants, Health Care Services Managers and Assistants, Department Head Nurses, Assistants, and Supervisor Nurses) from three different hospital groups (university hospital (UH), Ministry of Health hospital (MHH) and private hospital (PH)) with the maximum variation method of improbable sampling methods. The data of the research were collected by one-to-one in-depth interviews with semi-structured interview form prepared by referring to the studies in the literature by using the oriented scales. The collected data were analyzed by content analysis method, and themes, sub-themes and codes were created. The findings obtained as a result of the research were structured by dividing into main and sub-themes under four categories as“the opinions of the nurse managers about the concept and causes of domestic violence”,“The opinions of the nurse managers about the employees who are subjected to domestic violence”,“reflections of domestic violence on the work life”, and“the attitude of nurse managers towards domestic violence”. In the research findings, definition of violence and causes of violence themes are in the category of the opinions of the nurse managers about the concept and causes of domestic violence; the characteristics of employees who are subjected to domestic violence, how domestic violence affects employees, and employees' approaches towards combating domestic violence themes are in the explanation on the employess of the managers nurses who are exposed to domestic violence category. How it is noticed that the employee is subjected to violence, the reflections of domestic violence on the work life, the organizational approach of nurse managers towards the domestic violence themes are in the category of reflections of domestic violence on the work life; I would accept, I would try to solve the problems by detecting the reasons, I would get support, and I would get divorced themes are in the category of the attitude of nurse managers towards domestic violence. In this context, considering that domestic violence leads to decrease in performance and inefficiency in health institutions, it can be stated that preventive regulations should be made in a wide range from establishing personnel policies in health institutions, training all managers, and raising children in combating domestic violence to implementing social policies in the country.