Asaf Hâlet Çelebi'nin şiirlerinde kültürden hareketle imgenin inşası
Construction of the image moving from culture in the poems of Asaf Halet Çelebi
- Tez No: 631428
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜRÜN ŞEN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kültür, İmge, Şiir, Dil, Asaf Hâlet Çelebi, İnsan Etkinliği, Diyalektik Mantık, Sanatsal Değer, Culture, Image, Poem, Language, Asaf Hâlet Çelebi, Human Activity, Dialectical Logic, Artistic Value
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu çalışmada Asaf Hâlet Çelebi'nin şiirleride imge ve kültür arasındaki ilişkinin kurulması, bu yolla şiirlerin genel anlamda kültürel niteliklerinin saptanarak imgesel yönlerinin anlaşılması hedeflenmektedir. Bu bağlamda kültür ve imge kavramları, bu kavramlarla ilgili olan dil ve şiir kavramlarıyla birlikte incelenmektedir. Gerçekleştirilen kavramsal tartışmaların ardından elde edilen spekülatif birikime dayanılarak imge ve kültür kavramları kuramsal bir biçimde ilişkilendirilmektedir. Bu süreç sonucunda kültürün kaçınılmaz bir insan etkinliği olduğu ve imgenin de bir insan etkinliği olarak kültür dairesi içinde geliştiği tespit edilmektedir. Bu tespitten hareketle elde edilen sınanabilir savlar, öncelikle şairin poetik görüşlerinin anlaşılması adına kullanılmakta; ardından seçilen yedi şiirin tahlilinde kullanılarak kültürden hareketle imgenin inşasına dair genel sonuçlara ulaşılmaktadır. Çalışmada açığa çıkan savları ve örneklemde tespit edilen sonuçları temellendiren diyalektik mantık, söz konusu savların tutarlılık ve geçerlilik kaidelerini oluşturmaktadır. Ayrıca çalışmada diyalektik mantığın kullanılması, sanatsal değerin, edimsel varlığı içinde anlaşılmasını olanaklı kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to establish the relationship between image and culture in Asaf Hâlet Çelebi's poems and to understand the imaginary aspects of the poems by determining their cultural characteristics in general. In this context, the concepts of culture and image are examined together with the concepts of language and poetry related to these concepts. Based on the speculative knowledge obtained after the conceptual discussions, the concepts of image and culture are theoretically associated. As a result of this process, it is determined that culture is an inevitable human activity and the image develops as a human activity within the circle of culture. Testable arguments derived from this determination are primarily used to understand the poet's poetic views; Then, using the analysis of seven selected poems, general conclusions about the construction of the image based on culture are reached. The dialectical logic, which bases the arguments revealed in the study and the results determined in the sample, constitutes the consistency and validity rules of the arguments in question. In addition, the use of dialectical logic in the study makes it possible to understand artistic value in its actual existence.