Türkçe ve Yeni Gerçek Dergilerinin incelenmesi
Review of Turkish and Yeni Gerçek Magazines
- Tez No: 631444
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHANUR GARAN GÖKŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Dergisi, Yeni Gerçek Dergisi, Dil Devrimi, Atatürkçülük, Sosyalizm, Toplumcu Gerçekçilik, Türkçe Magazine, Yeni Gerçek Magazine, Language Revolution, Kemalism, Socialism, Socialist Realism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 411
Özet
Dergiler, dönemin kültürel, siyasal ve sosyal meselelerinin tartışıldığı, yazar-okur-edebiyat üçlüsünü bir araya getiren kitle iletişim araçlarındandır. Türk edebiyatının tarihsel gelişiminde, yeni fikir ve sanat hareketlerinin oluşmasında, genç sanatçıların tanınmasında dergilerin yeri önemlidir. Tanzimat ile beraber daha çok Batı'ya ayak uydurma, oradaki gelişmeleri yakından takip etme adına çıkarılan dergiler, Cumhuriyet'in ilanından sonra yapılan devrimlerin halka anlatılması ve benimsetilmesi noktasında önemli işlevlere sahip olmuştur. Türkçe ve Yeni Gerçek dergileri de bu dergilerdendir. Bu çalışmada Ocak 1960 ile Temmuz 1964 tarihlerini kapsayan ve 43 sayı çıkan Türkçe dergisi ile Eylül 1967 ve Ekim 1968 tarihlerini ele alan ve 11 sayı çıkan Yeni Gerçek dergisi değerlendirilmiştir. Bahsi geçen dergilerin incelemeleri yapılarak Türk edebiyatındaki önemi ortaya koyulmuştur. Çalışma dört bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır. Giriş kısmını oluşturan birinci bölümde 1960-1970 arası siyasal-sosyal koşullar ve edebiyat-sanat ortamları ele alınmış ve dönemin diğer dergileri incelenmiştir. İkinci bölüm Türkçe dergisinde yer alan metinlerin incelenmesine, üçüncü bölüm ise Yeni Gerçek dergisindeki metinlerin incelenmesine ayrılmıştır. Dördüncü bölümde dergilerin sistematik dizini verilmiştir. Her iki derginin mizanpaj özellikleri incelenmiş, sistematik tahlilleri yapılarak dergideki yazılar değerlendirilmiştir. Ayrıca dönemin tanınmış yazarlarına ve genç sanatçılarına sayfalarını açan Türkçe ve Yeni Gerçek'ten hareketle 1960-1970 arası Türk edebiyatının nabzı tutularak, dergilerin edebiyatımızdaki rolü ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Magazines are one of the channels that allow literature to meet both the reader and the writer. In addition, journals are an important mechanism that sheds light on the period in social, political, economic and cultural fields. It contains not only the period of their publication but also the reflections of many events that took place until that period. Because every magazine definitely has a purpose of publication and a mission that serves this purpose. Sometimes this may be a reaction to the current understanding or tradition, and sometimes a note to the future. Therefore, if it can be considered as a whole, it is possible to say that journals are historical documents. Our study includes the Türkçe magazine, which was published between January 1960 and July 1964, and 43 issues, and the Yeni Gerçek magazine, which was published 11 issues between September 1967 and October 1968. In our study, we aimed to reveal the importance of Turkish literature by examining the magazines mentioned. Considering that 1960s is one of the brightest periods in the field of journalism in Turkish literature, the responsibility and importance of our work will emerge. We have tried to conduct our research with the awareness of this responsibility from the very beginning. This study, which we have done about Türkçe and Yeni Gerçek magazine, consists of introduction, first and second sections, conclusion and bibliography. In the introduction part, the political-social conditions and literature-art environments between 1960-1970 are examined and other journals of the period are examined. The first section is devoted to the Türkçe magazine, and the second section to the Yeni Gerçek magazine. The layout features of both journals were examined, systematic analyzes were made and the articles in the journal were evaluated, and the place and importance of the journals in Turkish literature were mentioned. Investigations, debates and special issues made both in Türkçe magazine and Yeni Gerçek magazine contributed to the art and thought field of the period. Translations from Western and World literature also supported this contribution. In this thesis, we have tried to feel the pulse of Turkish literature between 1960-1970 and evaluated the role of magazines in our literature, from the angle of Türkçe and Yeni Gerçek, which opened their pages to the well-known writers and young artists of the period.